1e Circulaire biobased matrassen assortiment ter wereld gelanceerd door Bedaffair

1e Circulaire biobased matrassen assortiment ter wereld gelanceerd door BedaffairIn februari 2020 won Bedaffair de GO!-NH Accelerator Sustainable Innovation van de Provincie Noord-Holland. Gedurende de coronatijd beleefden we een gekke tijd van extra veel drukte in de winkel en daarnaast het opzetten van een matrasrecycling die niet bestond. Recycling van natuurlijke matrassen! En daarmee brengt Bedaffair het 1e assortiment circulaire biobased matrassen gemaakt van hernieuwbare stoffen op de markt.

Op 16 juni 2020, tijdens het grote online New Economy Now festival in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam hebben wij ons assortiment circulaire biobased matrassen en topper gelanceerd. Het assortiment bevat 3 pocketvering matrassen, 2 natuurlatex matrassen en een natuurlatex topper. Het assortiment circulaire biobased matrassen is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Doordat wij op een authentieke ambachtelijk manier produceren, vrij van lijm en plastic, zijn deze matrassen 100% te recyclen. En dat is uniek in de wereld. Want bij de huidige matrasrecycling van plastic matrassen is 85% het maximaal haalbare. Dat betekent dat Bedaffair met haar innovatie een toonaangevende stap in de transitie naar een circulaire economie zet. De, direct toepasbare, duurzame 100% matrasrecycling, lost hiermee het enorme plastic matras recycling probleem op.

Matrassen die duurzaam zijn in teelt, in productie, in gebruik en in de afvalfase

Bedaffair vind het belangrijk om matrassen aan te bieden die duurzaam zijn in de hele kringloop. De natuurlijke, 'biobased', grondstoffen kunnen hergebruikt en gerecycled worden. De pocketvering matrassen van het eigen label SKOON gaan tot 5x langer mee dan reguliere matrassen. En zijn niet duurder dan andere kwaliteitsmatrassen. En kunnen in de vele jaren van gebruik gerepareerd, hergestoffeerd en gerefubished worden.
De natuurlijke materialen die we gebruiken zijn van biologische teelt en dierhouderijen en voorzien van duurzame keurmerken. Een waarborg voor de bewuste consument zodat deze weet dat de matrassen vrij van schadelijke stoffen zijn. Daarnaast bieden we de matrassen aan met keuze in soft, medium en firm variant.

- Bekijk hier alle circulaire matrassen uit de collectie >>

Hergebruik van grondstoffen ook bij productie

Ook bij de productie reduceren en hergebruiken wij mooie, kostbare natuurlijke materialen zoals wol, katoen en natuurlatex. Het knipafval van katoen en wol wordt verzameld zodat er nieuwe lagen van wol en katoen gemaakt kunnen worden dat weer gebruikt wordt in de matrassen. Van het snij-afval van natuurlatex worden bijvoorbeeld de vullingen voor onze hoofdkussens gemaakt. Op deze manier besparen we het gebruik van nieuwe grondstoffen al in onze productie.

Wat voor problemen zijn er bij matrasrecyclingWat voor problemen zijn er bij matrasrecycling?

Momenteel wordt 35% van de 1,6 miljoen afgedankte matrassen in Nederland gerecycled. Van deze PU (polyurethaan) matrassen is maximaal 85% te recyclen. Het nadeel van plastic matrassen is dat zij sterk vervuilen en gelijmd zijn. Polyester en polyurethaan (kernbestanddeel koud- en traagschuim matrassen) zijn gemaakt van olie. Het zijn materialen die statische electriciteit opwekken en trekken daardoor vuil aan. Bovendien groeien er schimmels en microben in.
Bedaffair’s natuurlijke matrassen zijn resistenter tegen vuil omdat ze gemaakt zijn van bijvoorbeeld natuurlatex en wol. Antibacteriële materialen en bovendien is wol zelfreinigend. En dat betekent dat ze eenvoudiger te reinigen zijn , kost besparen en makkelijker inzetbaar zijn voor hergebruik. Door een unieke samenwerking met Matras Recycling Europe worden álle materialen van Bedaffair’s natuurlijke matrassen hergebruikt. En daar zijn we best trots op, want dat is uniek in de wereld. Bedaffair is hierdoor een toonaangevende en grote speler in de transitie naar een duurzame circulaire biobased economie. Waarmee we zorgen voor een schone en gezonde aarde, vrij van schadelijke stoffen en leefbaar voor iedereen.

1e Circulaire biobased matrassen gemaakt van hernieuwbare grondstoffenEnthousiasme bij matrasrecycling specialist

Matras recycling bedrijven worstelen met de productiemethoden van de huidige PU matrassen. Van de 1,6 miljoen matrassen waarvan 35% gerecycled wordt, is het hergebruik percentage lang geen 100%. Bij het innovatie initiatief van Bedaffair om een 100% matrasrecycling te realiseren, waarbij álle materialen hergebruikt kunnen worden, bedacht de Ruud Kortink, DGA van Matras Recycling Europe zich geen moment. Hij reageerde direct op de recycling innovatie vraag van Bedaffair, waarna een unieke samenwerking ontstond.


“Bij de recycling van gebruikte matrassen komen we een enorme verscheidenheid van materialen en bevestigingsmethoden tegen. Wij streven naar een maximaal hergebruikpercentage en dat lukt met veel van de huidige matrassen voor ongeveer 65 tot 85% van de materialen. Daar waar dat niet lukt, komt dat doordat de materialen verlijmd zijn of zodanig verbonden, dat ze niet goed te scheiden zijn. Ook lukt het soms niet, omdat we niet weten wat de materiaalsamenstelling is, of de vervuilingsgraad te hoog. Daar zijn de matrassen, gemaakt van natuurlijke materialen goede uitzonderingen op. Vaak wordt met een label aangegeven dat het enkel natuurlijke materialen zijn. De vervuilingsgraad in de materialen is lager en lijmen worden veel minder toegepast. Daarmee zijn de materialen vaker herbruikbaar.”, aldus Ruud Kortink, DGA van matras recycling europe, “In onze unieke samenwerking met Bedaffair zullen zij natuurlijke matrassen aanleveren in een badge. De natuurlijke materialen van deze matrassen zijn resistenter tegen vervuiling en eenvoudiger te reinigen voor hergebruik. Bovendien geeft het bedrijf de samenstelling van elk matras gedetailleerd weer. Plus alle Bedaffair matrassen worden niet verlijmd waardoor álle materialen herbruikbaar zijn.”

Bedaffair
Designed by nature

En dat vinden we het mooiste verhaal voor het slapen gaan!

In de pers:
Nederlands => https://www.biobasedeconomy.nl/2020/06/22/circulaire-biobased-matrassen/
Belgisch => 

Dit bericht is geplaatst in Evenementen Op .

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking