Beter doorslapen? Wakker worden op een specifiek uur in de nacht?

Bioritme van de mens
In het lichaam van allerlei organismen blijkt er één aansturing te bestaan, een soort dirigent die verantwoordelijk is voor de diverse ritmes in het lichaam en zorgt dat dus alle cellen, weefsels en organen op het juiste moment actief zijn. Deze aansturing wordt de biologische klok genoemd.
Ons lichaam kent vele verschillende ritmes welke allemaal worden aangestuurd door deze biologische klok, waaronder het circadiaan ritme. Circadiane ritmes zijn lichamelijke, mentale en gedragsmatige veranderingen die ongeveer een 24-uurs cyclus volgen en die ons slaap-waak ritme, hormoonafgifte, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties kunnen beïnvloeden. Deze veranderingen worden ingezet door licht en duisternis, oftewel het dag- en nachtritme.
Ritmestoornissen, het op andere tijden in slaap vallen dan in de nacht, niet kunnen doorslapen of het niet in slaap kunnen vallen, worden steeds vaker in verband gebracht met de verstoring van het circadiane ritme.

Elke cel kan klokkijken
Alle cellen van ons lichaam bevatten zogenaamde klokgenen. Klokgenen werken als regelaars en bepalen welke genen in een cel worden afgelezen, en daarmee welke eiwitten er door de cel worden afgelezen, en daarmee welke eiwitten er door de cel worden gemaakt.
Dit betekent dat bijvoorbeeld bloeddruk, hormonale cycli, polssnelheid, lichaamstemperatuur, bloedstolling, circulatie van lymfocyten (witte bloedcel en belangrijk voor ons immuunsysteem) worden gecoördineerd en geactiveerd op een bepaald moment van de dag of nacht. De klokgenen werken volgens een ritme van ongeveer 24 uur.

Eerder schreven we over 'Electromagnetische straling in de slaapkamer'; waaruit wetenschappelijke studie blijkt dat electromagnetische velden of straling een interactie hebben met het immuunsysteem van het lichaam.

Te kort slaap heeft gevolgen voor onze gezondheid
Een korte nacht slaap heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de aanmaak van witte bloedcellen en dus gevolgen voor ons immuunsysteem.
In 2001 toonden onderzoekers van de universiteit van Chicago aan dat mensen door onvoldoende slaap eerder en vaker insulineresistentie ontwikkelen. Het onderzoeksteam vergeleek ‘normale’ slapers (7,5 – 8,5 uur per nacht) met ‘korte’ slapers (minder dan 6,5 uur per nacht). Daaruit bleek dat de korte slapers 50% meer insuline produceerden dan ‘normale’ slapers en dat ze daardoor 40% minder gevoelig waren voor de effecten van insuline. Ze waren dus meer insulineresistent.

Een ander onderzoek gaf aan dat gezonde mensen die één nacht niet sliepen, de volgende dag 30% minder tumor-bevechtende immuuncellen hadden. Ook werd in een onderzoek aangetoond dat mensen met maar 4,5 uur slaap per nacht, ‘s morgens een sterke verhoging van hun bloeddruk hebben.

Wakker worden rond 3.00 of 4.00 uur in de nacht
Misschien heb je dan iets op je lever… In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het wakker worden rond 3-4 uur in de nacht verbonden aan het bioritme van de lever. Er kan sprake zijn dat de lever overbelast is door stress, boosheid of moeite heeft om te reinigen. Op de één of andere manier wordt de lever sterk geactiveerd rond dit tijdstip en daar kan je dan wakker van worden.

Voor een goede nachtrust is het uitermate belangrijk dat de hersenen ook ‘s nachts van een goede toevoer van bloedsuiker worden voorzien zodat de hersencellen voldoende energie hebben. Vooral bij doorslaapproblemen lijkt een duidelijke link te bestaan met bloedsuiker. De hersencellen kunnen voor hun energie alleen glucose gebruiken. Spieren doen dat ook maar deze kunnen bij een tekort aan glucose ook vet verbranden. De hersenen kunnen dat niet.
Bij een glucosetekort zullen hersencellen ‘s nachts overgaan op het gebruik van suikerreserves die in de levercellen zijn opgeslagen als glycogeen. In tweede instantie treedt het “back up” systeem voor bloedsuikerhandhaving in werking. Dit is het stresshormoon cortisol dat vanaf 2.00 uur ‘s nachts weer omhoog gaat om tussen 6 en 8 uur ‘s morgens het maximale niveau te hebben. Een ontregeling door stressfactoren zorgt voor een verandering in dit cortisol-metabolisme die weer kan leiden tot hypoglykemie. Hierdoor ontstaat onrust en wordt men wakker.

In dit geval is het belangrijk om bij slapeloosheid de bloedsuiker te reguleren en allergieën uit te sluiten. Het bloedsuiker niveau kan in dit verband gereguleerd worden door de stressfactoren aan te pakken en de voeding te reguleren. Dit laatste vooral door een voedingsadvies aan te houden.

Wakker worden door lichamelijke klachten
Word je wakker door neusklachten (loopneus, gezwollen neusslijmvlies, niezen), moeilijke en soms piepende ademhaling, rode ogen (conjunctivitis), huidveranderingen (roder worden, warmte afgeven, jeuk, huiduitslag) en astmatische effecten (bijvoorbeeld ontstekingen in de luchtwegen)?

De overheid waarschuwt bij PU of PUR (hoofdbestanddeel van koudschuim, traagschuim en polyether matrassen) op specifieke gezondheidsrisico’s. De meeste aandacht van het RIVM gaat momenteel uit naar MDI dat uit PUR komt.
MDI wordt in het lichaam opgenomen via de huid of door inademing. Het maakt de luchtwegen en huid gevoeliger. Mensen die worden blootgesteld aan MDI zullen antilichamen aanmaken. Dit kan al na een eenmalige, relatief hoge blootstelling aan MDI. Daarna zal de persoon voortaan gevoeliger zijn. De kans dat dit gebeurt is hoger bij langere en vakere blootstelling aan hogere concentraties MDI. Een matras is het meest intensief gebruikte meubelstuk in het huis. Gemiddeld slapen we 8 uur lang.

Bij een volgende blootstelling reageert het lichaam met een allergische reactie. Deze reactie kan optreden bij lage concentraties, omdat de persoon al overgevoelig is geworden.
In dit geval is het belangrijk om bij slapeloosheid een matras te kiezen die geen koudschuim, traagschuim of polyether bevat. De allergische reacties zullen dan uitblijven en er vormt zich geen gezondheidsrisico meer. Een 100% natuurlatex matras kan de oplossing bieden om zonder klachten te slapen.

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking