Een goed matras is belangrijk; op zoek naar een nieuw matras

Een goed matras is belangrijk. Maar ben je ook op de hoogte van deze informatie m.b.t. een nieuw matras?

Wist je dat je een derde van je leven in bed doorbrengt? En dat een goede nachtrust bepalend is voor hoe fit en energiek jij je overdag voelt? Het is dus belangrijk dat je een goed matras hebt. Het liefst een matras die geen gifstoffen uitwasemt en vrij is van PUR schuim. Hèt kernbestanddeel van bijna àlle aangeboden matrassen in Nederland en België. Hoe kan het RIVM ons waarschuwen voor PUR schuim en toch Polyurethaan (PUR) matrassen toelaten op de markt?

Groei en herstel gebeurt in de nacht. Een goede nachtrust is dus essentieel voor het functioneren van het lichaam. Herstel van spierweefsel, het verwijderen van zuurresiduen en het ontdoen van zware metalen wordt bij voorkeur gedaan in de nacht. 

Met een goed matras, dat je lichaam overal op de juiste manier ondersteunt, zodat je lichaam optimaal kan herstellen tijdens je slaap. Ben je toe aan een nieuw matras?

Een goed matras is belangrijk; op zoek naar een nieuw matras

Belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een nieuw matras

Het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft advies en raad voor het verbeteren van het binnenmilieu van woningen, scholen en kindercentra. Het is een van de speerpunten uit de Nationale aanpak Milieu en Gezondheid van de overheid.
“Mensen zijn gemiddeld 85% van hun tijd binnen, waarvan 70% in hun eigen woning. Allerlei stoffen die in het binnenmilieu vrijkomen, zoals vocht, tabaksrook en radon, kunnen zich bij onvoldoende ventilatie ophopen. De concentraties stoffen zijn in het binnenmilieu vaak hoger dan buiten en kunnen gezondheidseffecten veroorzaken.”, aldus het RIVM.

“PUR-schuim (kernbestanddeel van de koudschuim matras) bevat ook polyolen, katalysatoren, blaasmiddel, stabilisatoren en vlamvertragers. Deze mix heeft een sterke geur en kan boven gezondheidsklachten veroorzaken.”, zo stelt het RIVM. Heeft uw matras een sterke geur, dan zijn er gezondheidsrisico’s. De matrassen in de winkels liggen er vaak al enige tijd en zullen ‘uitgewasemd’ zijn. Als je op zoek bent naar een nieuw matras informeer dan naar het materiaal van de matras, de keurmerken, de bestanddelen etc. Dit voorkomt een onnodig gezondheidsrisico.

Ben jij kritisch als het gaat om een nieuw matras?

De meest verkochte matrassen bestaan uit Polyurethaan (PU of PUR schuim). De eerste polyurethanen werden gemaakt door het Bayer concern in Leverkusen, Duitsland in 1937. Op kleine schaal werd dit gebruikt als vliegtuig coating tijdens de 2e Wereldoorlog. In 1954 werd flexibel polyurethaan (polyether of koudschuim) commercieel.

De matras is zeer waarschijnlijk elke dag in gebruik. Je mag dus best kritisch zijn bij de aanschaf ervan. Een goede matras heeft alles in huis om lekker op te slapen en fris en energiek weer wakker te worden. Maar wanneer is een matras goed?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals lichaamsbouw, allergieën, fysieke klachten en persoonlijke voorkeuren. De Bedaffair Matraswijzer helpt je bij het vinden van de matras die het beste bij jou past. De adviseur bij Bedaffair is voormalig ambachtelijk beddenmaker geweest en heeft buitengewone vakkundige expertise en helpt je als geen ander bij kiezen van de matras die het beste bij je past.

Maar wanneer is een matras goed? Als we mogen uitgaan van het advies van het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om het binnenmilieu van onze woning (de slaapkamer), kindercentra (kinderslaapkamer)dan heeft een koudschuim, traagschuim of polyether matras (PU of PUR) gevolgen voor onze gezondheid. Deze matrassen zijn door het strenge Duitse TÜV keurmerk als beste getest op comfort, flexibiliteit, herstelkracht èn ze zijn 100% gifvrij.

Welk risico vormt een koudschuim, traagschuim of polyether matras voor de gezondheid?

De overheid waarschuwt voor MDI dat uit PUR schuim komt. PUR (het kernbestanddeel van een koud- of traagschuim matras) bestaat uit een mengsel van chemische stoffen. De meeste aandacht van het RIVM gaat momenteel uit naar MDI.
MDI wordt in het lichaam opgenomen via de huid of door inademing. Het maakt de luchtwegen en huid gevoeliger. Mensen die worden blootgesteld aan MDI zullen antilichamen aanmaken. Dit kan al na een eenmalige, relatief hoge blootstelling aan MDI. Daarna zal de persoon voortaan gevoeliger zijn.

De kans dat dit gebeurt is hoger bij langere en vakere blootstelling aan hogere concentraties MDI. Een matras is het meest intensief gebruikte meubelstuk in het huis. Gemiddeld slapen we 8 uur lang.
Bij een volgende blootstelling reageert het lichaam met een allergische reactie. Deze reactie kan optreden bij lage concentraties, omdat de persoon al overgevoelig is geworden. Een gezondheidseffect kan binnen enkele minuten tot uren na de blootstelling aan MDI merkbaar zijn.

Voorbeelden van gezondheidseffecten zijn na blootstelling aan MDI:
neusklachten (loopneus, gezwollen neusslijmvlies, niezen), moeilijke en soms piepende ademhaling, rode ogen (conjunctivitis), huidveranderingen (roder worden, warmte afgeven, jeuk, huiduitslag) en astmatische effecten (bijvoorbeeld ontstekingen in de luchtwegen).
Het is nog onbekend bij welke precieze concentratie mensen overgevoelig voor MDI kunnen worden. En bij welke precieze concentratie mensen die al overgevoelig zijn, gezondheidsklachten zullen krijgen. De concentratie kan ook per persoon verschillen.

PUR (kernbestanddeel van koudschuim en traagschuim) bevat ook nog  polyolen, katalysatoren, blaasmiddel, stabilisatoren en vlamvertragers. Deze mix heeft een sterke geur en kan boven gezondheidsklachten veroorzaken. Heeft uw matras een sterke geur, dan zijn er gezondheidsrisico’s.

Het RIVM schrijft over een mix van sterke geur die bovendien gezondheidsklachten veroorzaakt. Eerder schreven we een artikel over "Kan een matras ons ziek maken?", waarin we een link hebben geplaatst naar een uizending van Zembla waarin 2 kinderen chronisch ziek bleken te zijn geworden van een nieuw matras en we schrijven over een traagschuim matras dat 61 VOC* chemicaliën (gifgassen) uitwasemt, waaronder meerdere zwaar kankerverwekkende zoals benzeen. Het is in dit geval zeker een overweging waard, welke absoluut niet duurder is dan gangbare matrassen, om jezelf en je kinderen een gezonde nachtrust te gunnen op gifvrije matrassen. Bedaffair biedt een gezond en mooi alternatief, tegen zeer voordelige prijzen.

Heerlijke, betaalbare, gifvrije matrassen

De belangrijkste ingrediënten van een koudschuim, traagschuim of polyether matras

De belangrijkste ingrediënten om polyurethaan (het hoofdbestanddeel van een koudschuim matras) te maken zijn isocyanaten en polyolen. Isocyanaten (MDI); waar de overheid voor waarschuwt vindt men terug in koudschuim of polyether matrassen.
Meer over Isocyanaten
Isocyanaten die gebruikt worden om polyurethaan te maken heeft twee of meer isocyanaten groepen op elke molecuul . De meest gebruikte isocyanaten zijn de aromatische diisocyanten, tolueen diisocyanten (TDI) en methyl diphenyl disocyanaten (MDI). TDI en MDI zijn over het algemeen minder duur en meer reactief dan andere isocyanaten.
TDI en MDI (waar het RIVM voor waarschuwt i.v.m. gezondheidsrisico's) worden gebruikt om flexibel schuim (bijvoorbeeld autostoelen, matrassen), onbuigzaam schuim (bijvoorbeeld isolatie schuim in koelkasten) elastomeren (schoenzolen) etc. te maken.

Kijk, vergelijk en ga proefliggen bij het kiezen van een nieuw matras

Ook als je min of meer weet wat voor een soort matras je wilt hebben, kan de fysieke ervaring toch een ander verhaal vertellen. Het is raadzaam een matras uit te proberen in de winkel, bereid je daarop goed voor. Een matras is het meest intensief gebruikte meubelstuk van je huis. Je mag dus best kritisch zijn bij de aanschaf van jouw matras. Neem bijvoorbeeld je eigen kussen mee, zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt, probeer enigszins uitgerust te zijn en, wellicht het meest belangrijke, neem de tijd! Bij Bedaffair is de adviseur voormalig ambachtelijk beddenmaker. Zijn kennis, passie en zeldzaam unieke manier van adviseren waar het gezond en weldadig slapen betreft heeft hij gerealiseerd in de prachtige winkel op Amsterdam IJburg.

Ga voor een goed, gifvrij matras en een gezonde nachtrust

Ga voor een goed, gifvrij matras en een gezonde nachtrust

Bedaffair werkt samen met Nederlandse en Duitse ambachtsmensen, keuringsinstituten en gerenommeerde ontwerpers aan bedden met uitstekende ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Kennis van het slaapproces en van duurzame gifvrije materialen en technieken vormen de basis van het unieke Bedaffair comfort. Het vakmanschap, de toewijding en ervaring van de medewerkers staan borg voor duurzame kwaliteit en een hoge servicegraad. De kennis, passie en zeldzaam unieke manier van adviseren waar het gezond en weldadig slapen is uniek in Nederland.

Ook als het om matrassen gaat. Een Bedaffair matras staat synoniem voor kwaliteit en comfort en is àltijd gifvrij (check onze keurmerken).

Bedaffair matrassen kunnen zowel op een lattenbodem, spiraalbodem als op een boxspring worden gebruikt. Het assortiment biedt volop keuze in afmeting, hardheid en samenstelling van materialen. Zo is er altijd een matras die bij jou past. Bekijk al onze matrassen en toppers.

Uitrusten begint bij goed slapen.

Interessant? Volg Bedaffair dan ook op Facebook!

Dit bericht is geplaatst in Advies Op .

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking