Is jouw matras goed te recyclen? Circulaire matrassen.

Is jouw matras goed te recyclen? Het circulaire matrasCirculaire matrassen. Matrassen die gericht zijn om het immense afvalprobleem op te lossen. Zijn deze circulaire matrassen er ook op gericht om het eco-systeem en het klimaat probleem of milieu probleem op te lossen? Hier kunnen we kort over zijn. Nee. Circulaire matrassen zeggen NIETS over het oplossen van de grote problematiek rondom opwarming van de aarde, het gebruik van pesticiden of de milieuvervuiling van een olie. Zoals je weet een kern grondstof van de huidige, in massa, aangeboden matrassen.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid.

In Europa zijn dat er zelfs 35 miljoen en in de Verenigde Staten 20 miljoen. Als je deze 20 miljoen matrassen in de lengte tegen elkaar zou leggen strekt het zich uit tot een lengte van 36533 km. En dit komt er elk jaar bij.
Slechts 40% van de Nederlandse matrassen wordt gerecycled. Het merendeel van deze matrassen worden verbrand of eindigen op de vuilstort. Dat is een enorm probleem voor het milieu, aangezien de huidige matrassen 1000 jaar lang schade brengen aan ons milieu, voordat ze volledig gecomposteerd zijn. Dit komt omdat de huidige koudschuim of traagschuim matras gemaakt is van PU, een restmateriaal uit de olie-industrie.

Betaalbaar, duurzaam en gaat ook nog eens langer mee

Bedaffair doet het al vele jaren anders. Wij vinden het namelijk essentieel dat iedereen schoon en veilig kan slapen op matrassen die gewoon betaalbaar zijn en zelfs tot 5x langer mee gaan.
Tegelijkertijd zetten de Bedaffair matrassen een halt op de immense afvalbergen, recycle-problematiek en de verbranding van afgedankte matrassen.
Van delving van de olie tot en met de afvalfase zijn de huidige, in massa aangeboden, matrassen schadelijk. Voor het milieu, het klimaat én onze gezondheid, door de uitwaseming van gifgassen.

Daarom ontwikkelden wij, 26 jaar geleden, een 100% natuurlijk matras dat vrij is van schadelijke stoffen. Die tot 5x langer meegaat en te revitaliseren of te repareren is. Bedaffair biedt matrassen met een garantieperiode die tussen de 5 en 25 jaar ligt. En het betreft voor het merendeel circulaire matrassen.

Circulaire matrassen bij Bedaffair, dit zijn de feiten

- Duurzame matrassen, bij teelt, in productie, in gebruik en zelfs in de afvalfase
- Betaalbare matrassen, verkrijgbaar vanaf € 498 (90x200 cm)
- Garantie; tussen 5 - 25 jaar afhankelijk van type en model
- Vrij van schadelijke stoffen, elk matras heeft keurmerken (QUL, GOTS of meer)
- Comfortabele matrassen, uitgebreid aanbod diverse diktes, verschillende hardheid variaties, comfortzônes etc etc

Betaalbaar, duurzaam en gaat ook nog langer mee

Matrassen vergelijken in duurzaamheid en recycling mogelijkheden

Maar hoe vergelijk je de matrassen van Bedaffair met de andere matrassen aangeboden in Nederland? Het liefst zouden we zien dat alle matrassen een ingrediëntenlijst zouden krijgen. Net als bij voedsel. Want dan heeft de consument de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken. Labels zijn nog niet geïntroduceerd bij matrassen. Om toch een goed beeld te krijgen van het huidge aanbod aan matrassen, hebben wij matrassen een ‘code’ gegeven. Van groen tot donkerrood.

Deze code biedt inzicht in welke mate een matras nare dampen uitwasemt en of deze recyclebaar is en in welke mate. Matrassen die duurzaam zijn, vrij van schadelijke stoffen, ondersteunend voor ons eco-systeem, onschadelijk voor het milieu, klimaat en de gezondheid en ook nog volledig te recyclen in waardevolle producten en uiteindelijk als schone compost teruggegeven kunnen worden aan de aarde, krijgt van ons de Code Groen. De rest van de huidige aangeboden matrassen krijgt een code geel, oranje of rood of donkerrood label. 

Bedaffair heeft uitsluitend matrassen met Code Groen in haar assortiment. Betaalbare matrassen, vrij van schadelijke stoffen, gaan tot 5 keer langer mee, zijn de revitaliseren én zijn recyclebaar en uiteindelijk terug te geven aan de natuur als schone compost.
En daar worden wij heel gelukkig van en vinden dát het mooiste verhaal voor het slapen gaan.

Matrassen vergelijken in duurzaamheid en recyclen

CODE GROEN:

Perfect

Een matras gemaakt van 100% natuurlijke materialen, vrij van schadelijke stoffen. De keurmerken waarborgen dit (QUL, GOTS etc). Het matras heeft een garantieperiode tussen de 5 – 25 jaar. En is net zo betaalbaar als elk ander aangeboden kwaliteits matras in Nederland. De natuurlijke materialen kunnen gerecycled worden tot waardevolle producten en hergebruikt worden in de agrarische industrie, de bouwsector of verpakkingsindustrie. Dat is super circulair, mét behoud en ondersteuning van het eco-systeem.

CODE GEEL:

Duur maar te recyclen

Een matras dat deels is gemaakt van natuurlijke materialen, deels olie. Vrij duur maar goed te recyclen. Doordat het transpiratievocht direct in de matraskern opgenomen wordt, zal de levensduur korter zijn. Want de zouten en zuren in transpiratievocht tasten de matraskern aan, waardoor deze snel zijn kwaliteit en comfort verliest.
Dit circulaire matras is bezit nog steeds voorzien van hormoonverstorende stoffen, producten uit de olie-industrie en is dus nog steeds een probleem wat betreft opwarming van de aarde en ons milieu.

- Lees hier meer over hormoonverstorende stoffen in matrassen >

CODE ORANJE:

Te recyclen maar…

Een matras volledig gemaakt van PU. Een restproduct uit de olie-industrie. Mits het matras schoon en droog bij de matrasrecycling komt kan deze recycled worden tot judomat of geluidsisolatie.
Indien deze bij de weg wordt gezet, kan dit matras op de afvalberg komen waar het vervolgens 1000 jaar lang schade brengt aan het milieu voordat deze volledig composteert.

CODE ROOD:

Nauwelijks te recyclen

Een matras waarvan het schuim wordt vermalen tot korrels of in zijn geheel in de verbrandingsoven belandt. Door de gevaarlijke gassen en materialen gemaakt van olie, brandt dit matras zo heftig en fel, dat de ovens beschadigen. Een extra, onaangename, kostenpost voor de afvalverwerker.

CODE DONKERROOD:

Niet recyclebaar

Deze matrassen komen op de afvalberg waar ze 1000 jaar lang schade aan onze planeet voordat de matrassen volledig zijn gecomposteerd. De bodem wordt daarbij ernstig vervuild, evenals het grondwater. 

Circulair matras en matras recycling niet zonder gevaar voor de medewerkerMatras recycling niet zonder gevaar voor de medewerker

Een matras van PU recyclen is niet zonder gevaar voor de medewerker. In gesprek met afvalverwerker Van Gansewinkel wordt een PU matras (koudschuim, traagschuim, binnenvering met schuim) al na 2 jaar beschouwt en behandelt als chemisch afval. En bevat naast nare chemische materialen ook zeer veel microben zoals gevaarlijke schimmels en bacteriën. Zodra dit matras bij de afvalverwerker binnenkomt, gaat deze eerst door een odeurstraat, dan door een desinfectiestraat en dan pas mag een medewerker in een beschermend pak het matras ontmantelen.

Daarnaast worden veel afgedankte matrassen opgeslagen voordat zij ontmanteld kunnen worden. Echter deze chemische matrassen ontbranden zelf, waardoor er flinke uitslaande branden zijn geweest bij matrasrecycling bedrijven in Amsterdam en Son en Breugel.

Een matras van natuurlijke materialen is schoner en veiliger. Want bijvoorbeeld wol of hennep zijn immuun voor schimmels. Daarnaast zijn natuurlijke materialen ademend, waardoor vocht snel verdampt. Je slaapt daardoor niet alleen droog en comfortabel, maar het matras blijft hierdoor ook schoner en is dus veel hygiënischer. Want matrassen die droog blijven en een natuurlijk immuunsysteem hebben, daar krijgen bacteriën en schimmels geen kans.

- Bekijk de schone, betaalbare matrassen van Bedaffair >

Een circulair schoon matras

Bedaffair ontwikkelt en biedt uitsluitend matrassen die het eco-systeem en de mens niet belasten. Dat is de kern motivatie van ons werk.
Desondanks nemen wij oude vervuilende matrassen graag mee terug, bij het leveren van een schoon matras uit onze collectie. Zo zorgen wij ervoor dat vervuilende matrassen op een zo goed mogelijke manier verwerkt worden. En niet op de afvalberg belanden om vervolgens pas na 1000 jaar te zijn gecomposteerd. 

Bronnen:

Onderzoek ABN AMRO 'Matrasrecycling een kans om niet te lagen liggen', publicatie 23 oktober 2019.

- Uitslaande branden door opgeslagen broeiende afgedankte matrassen bij recyclingbedrijven

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking