Sociaal ondernemen vanuit persoonlijk initiatief. In Zuid-Afrika

Sociaal ondernemen vanuit persoonlijk initiatief. In Zuid-Afrika.Bedaffair is een uniek bedrijf. Al 25 jaar zijn de eigenaren pionier en specialist in natuurlijk slapen, maatschappelijk ondernemen en ecologie. Waarbij gestreefd wordt naar een zo groot mogelijk effect op een gezonde, leefbare aarde en (dus) toekomst voor iedereen. Eerlijke producten, eerlijke prijzen; voor iedereen in de handelsketen. Op een onverwacht moment kwamen we in aanraking met Zuid-Afrika. Niet als eigenaar, maar via onze klantenservicemedewerker Cynthia. Haar bijzondere reis, studie en zeer unieke initiatief om de allerjongsten van een sloppenwijk in Zuid-Afrika te helpen.

Onze jongste medewerker, Cynthia Vaders (20 jaar), is al een paar maanden op reis in het grote, wilde, prachtige Zuid Afrika. Naast de mooiste natuur en interessante cultuur, ziet ze ook veel (extreme) armoede en slecht onderwijs. Veel mensen weten het wel, het armoede probleem in Afrika. Geen drinkbaar water uit de kraan, containers of tenten als huisjes en veel kinderen zonder schoenen, onvoldoende medische zorg of educatie.

Elke dinsdag werkt ze als vrijwilliger in een kinderdagopvang in de sloppenwijk Nemato te Port Alfred, waar ze de armoede van dichtbij ziet en voelt. Naast de studie Hospitality management die ze volgt te Stenden in Nederland en Zuid Afrika, is Cynthia op eigen initiatief een ‘social entrepeneurship’ project gestart. Het zien van volwassenen en kinderen die in verschrikkelijke omstandigheden wonen en leven, de enorme tragiek van extreme armoede heeft haar besloten om een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor de allerjongsten in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk.

Peter Pan kinderdagopvang in sloppenwijk

In de sloppenwijken (townships) van Zuid-Afrika is het een heel andere wereld dan de Zuid-Afrikaanse stad of dorp daarbuiten. Zo ook bij sloppenwijk kinderdagopvang initiatieven. Veelal initiatieven die vaak door vrouwen genomen worden. Bijvoorbeeld de kinderdagopvang in de sloppenwijk Nemato te Port Alfred. Hier worden 80 kinderen liefdevol opgevangen door 3 leidsters, die zich voor € 0,65 cent per dag, 5 dagen in de week zich met hart en ziel inzetten. De vrouwen van de Peter Pan kinderdagopvang proberen alle 80 kinderen een start te geven in leren lezen, tellen en schrijven. Ze leren de kindjes onderling samen te werken, samen te spelen en ze proberen de kinderen te helpen, met ieders individuele, thuissituatie. Op deze manier proberen deze hartelijke en lieve vrouwen van de Peter Pan kinderdagopvang de jongste kinderen uit de sloppenwijk een goede start te geven ter voorbereiding van de onzekere toekomst in dit, in zekere mate, ontwikkelingsland.

Peter Pan kinderdagopvang in sloppenwijk  Peter Pan kinderdagopvang leidsters in sloppenwijk

Hulpvraag en doelstelling

Het doel van onze collega is om de kinderen meer hygiëne te geven, educatiemateriaal, buiten speelgoed en speelruimte zoals kinderen horen te hebben. Het andere doel, gebaseerd op een lange termijn doelstelling, is verbeteringen aan te brengen. Verbeteringen bij het helpen van (financiële) administratie en marketing om de cash flow te verbeteren voor de vrouwen van de kinderdagopvang. De opvang heeft namelijk zo enorm veel kinderen (80), een minimale omzet en geldstroom dat het bedrijf een grote kans heeft failliet te gaan. De prijs die de ouder per kind moet betalen is namelijk bijzonder laag, aangezien de armoede van de ouders in de sloppenwijk zo hoog zit. Dus hierdoor heeft wat hulp met papierwerk absoluut veel waarde.

Bedaffair helpt mee

Dit is natuurlijk ook een prachtig doel en project waar Bedaffair graag aan wilde meewerken. Ecologie, dat is de focus en ziel van de onderneming. Daar hoort ook sociaal ondernemerschap bij en daarom zetten wij ons in voor de allerarmsten in de wereld. Om deze reden zijn de eigenaren van Bedaffair, Arend & Marjolein Vaders, ook op bezoek geweest bij de Peter Pan kinderdagopvang in de Nemato sloppenwijk te Port Alfred. 

Bedaffair team voor kinderdagverblijf    Nieuwe tafel in elkaar zetten

Een bezoek dat we ons lang zullen heugen. Het is niet te beschrijven wat je daar ziet, voelt en hoort. We hebben de sloppenwijk met onze eigen ogen gezien, de kinderdagopvang, met de vrouwen gesproken, met de kindjes gespeeld en vooral goed nagedacht hoe Bedaffair kan helpen. Uiteindelijk hebben we in overleg met de leiding, besloten om een grote kast te laten maken en te laten plaatsen. In deze kast kunnen alle rugzakjes en jasjes van de kinderen. Voorheen lagen deze verschillende plekken wat veel ruimte innam. De kast creëert ruimte waardoor de 80 kindjes op de beperkte aantal vierkante meters lekker kunnen spelen.

Sociaal ondernemen vanuit persoonlijk initiatief in Zuid Afrika     Sociaal ondernemen vanuit persoonlijk initiatief. In Zuid Afrika

De kast kon al snel gemaakt worden zodat wij het eindresultaat ook met eigen ogen konden zien. Ook hebben we gezorgd voor 3 extra tafels zodat de kinderen niet meer op de grond hoeven te eten, te leren en te tekenen. Hiermee hebben we onze collega dus geholpen met de eerste stap van haar project te zetten. We zijn echt super tevreden en trots op onze collega dat we dit al in elkaar konden zetten. Het geeft ook echt veel voldoening om de kinderen en de vrouwen van de kinderdagopvang zo dankbaar en gelukkig te zien.

Bedaffair helpt mee    Nieuwe kast

Cynthia haar reis in Zuid Afrika is nog niet afgelopen maar het ziet er naar uit dat alle doelen behaald zullen worden aan het einde van haar studiereis. Zo weten we dat zij inmiddels ook veel buitenspeelgoed heeft geregeld voor de kinderen. We kijken uit naar alle mooie verhalen als ze terug is in december!

Dit bericht is geplaatst in Evenementen Op .

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking