Wat zijn de Feiten & Fabels van het 'duurzame' Eco Leer?

Normaliter bestaan eco leren bankstellen uit een deel polyester en echt leer.

Als patronen van leren huiden worden versnipperd, blijven er altijd resten over. Dit leren restmateriaal wordt gemalen en met polyester gecombineerd om 'eco leer' te vormen. Het reguliere 'eco' leder bestaat dus voor 70% uit restleer en voor 30% uit polyester. Maar is dit dan echt zo eco? Wij kijken naar de feiten en fabels. 

Hoe duurzaam is Regulier Eco Leer in bankstellen?

Polyester in Eco Leer

Volgens Bedaffair is regulier eco leer helaas niet zo 'eco' zoals de naam beloofd. Polyester brengt namelijk schadelijke stoffen met zich mee voor ons milieu en de zeeën (kijk maar naar het huidige wereldwijde Fast Fashion probleem), maar ook zorgt dit voor een ongezonde en onnatuurlijke binnenlucht in je wooninterieur.

Daarom werkt Bedaffair uitsluitend met natuurlijke materialen in hun eco leer.

Polyester bestaat uit fossiele brandstoffen

Wat je polyester noemt, is technisch gezien polyethyleentereftalaat of PET-plastic, gegoten tot filamenten die vervolgens tot stof worden geweven. Het is gemaakt in een chemische reactie tussen ethyleenglycol en erftaalzuur, en deze chemicaliën zijn afgeleid van fossiele brandstoffen, lucht en water.

Dit is nooit 100% te recyclen. Zodra je al meer dan 5% polyester toevoegt, wordt het afval en kan het al helemaal 0 % gerecycled worden. Het resultaat is dat vrijwel alle gebruikte mode, meubels en textiel van polyester en polyestermix op de vuilstort terechtkomt, wordt verbrand of het komt terecht in de oceaan.

Zelfs als we polyester gaan inzamelen en recyclen, degradeert het PET bij elke lus iets meer en laat het schadelijke microplastics los. Het kan niet voor altijd worden gerecycled.

Hoe duurzaam is dan regulier restleer?

Regulier leer wordt altijd gelooid. Leerlooien is een werkwijze om van leer, werkbaar leer te maken voor kleding, schoeisel of andere toepassingen door middel van een looistof. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de chemische en de natuurlijke looi methode.

De populairste en controversiële manier van looien is chroomlooien. Dit is het gevolg van het veelvuldig gebruik in de mode en meubelindustrie. Het wordt gebruikt in 85% van de wereldwijde leer productie waardoor in de meeste gevallen leer niet langer een natuurproduct is.

Het gebruik van chroomzouten is schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu, dit chroom zit dus ook in de restleer. Ondanks deze belangrijke nadelen is het nog steeds de meest gebruikte methode in de mode en meubelindustrie, vooral omdat chroomlooien snel en goedkoop is en er is minder materiaal voor nodig. 

 

Wij kiezen voor natuurlijk gelooide leren bankstellen en stofferingen

Bedaffair heeft er bewust voor gekozen geen leer te gebruiken die gelooid is met chroom in onze eco leren bankstellen. Wij verkopen bankstellen met écht eco leer, plantaardig gelooid. Naast het duurzaamheidprincipe spelen andere aspecten een rol.

Meer karakter en een langere levensduur

Na het chemisch looien is het leer zo goed als dood en dus niet meer in staat om te ademen. Daarom leven de nuances op echt eco leer veel meer en het geeft prachtig karakter aan een leren bankstel. Bovendien is door het zachte proces de gemiddelde levensduur van plantaardig gelooid leer aanzienlijk hoger dan die van chroom gelooid leer.

Op de lange termijn zijn de aankoop van de goederen van dit materiaal een duurzame en waardevolle investering.

Daarom kiest Bedaffair voor onze bankstellen voor 100% natuurlijk eco leer. Plantaardig gelooid, zonder chemicaliën.

 

 Bekijk de slaapbanken en bankstellen 

De ecoleer soorten zijn IVN- en ECARF-gecertificeerd.

Duurzaamheid van natuurlijk Eco Leren bankstellen bij Bedaffair

Ons plantaardig gelooid leer komt bij Ecopell vandaan.

Ecopell leer staat voor: “De kwaliteit van de ruwe grondstoffen is afhankelijk van de runderrassen en het doel van het fokken van runderrassen. Ecopell gebruikt uitsluitend leer dat afkomstig is van Zuid-Duitse en Zwitserse runderrassen uit gecontroleerde dierhouderijen. En dit is het beste leer van de wereld."

Duurzaamheid is tegenwoordig een veelgebruikte term. Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, zijn er veel misverstanden onder. Dit is ook de reden waarom er verschillende bedrijven zichzelf als duurzaam mogen beschouwen. Terwijl er weinig transparantie te bekennen is over hoe ze dit doen, en de impact op het milieu.

 

 Bekijk hier de eco leren (slaap)banken