Wol, opbouw scheerwol en eigenschappen

Wol, opbouw scheerwol en eigenschappenScheerwol en natuurlijke eigenschappen

Wol is een prachtig materiaal. Wol is duurzaam omdat het bijzonder sterk is. Scheerwol is een ecologisch, volledig natuurlijk materiaal. Biologische scheerwol, wol waar Bedaffair voor kiest, is 100% schoon en heeft een lage impact op milieu of samenleving.

Als scheerwol wordt gebruikt matrassen en matrasdek voelt het matras nooit klam of nat aan. Wol ventileert en laat de matras of matrasdek ademen. Wol reguleert de temperatuur en zorgt ervoor dat ook je lichaamstemperatuur goed blijft tijdens het slapen. Schapenwol is elastisch, en vormbaar naar je lichaam, het is zowel waterafstotend, vuilafstotend én brandwerend. Schapenwol neutraliseert zelfs giftige stoffen zoals zoutzuur en zwavelzuur. Daarnaast is schapenwol antistatisch en zo heeft wol absoluut een heilzame werking voor het lichaam.

De eigenschappen van schapenwol zijn niet te evenaren:

Opbouw scheerwol vezelScheerwol bestaat uit aminozuren

Schapen wol of scheerwol is zoals alle dierlijke vezels een proteine- of eiwitvezel en zeer gecompliceert opgebouwd. Scheerwol bestaat hoofdzakelijk uit hoornstof, een eiwit dat men ook wel keratine genoemd. Keratine is elastisch en het kan water opnemen.
Typerend voor aminozuren (eiwitten) is dat deze zowel zuur als basis tegelijk zijn (amfeterisch karakter) en daardoor een veelvoudige verbinding kunnen aangaan om een balans te kunnen behouden. Het neutraliseert zelfs giftige stoffen zoals zoutzuren en zwavelzuren.


De verschillende aminozuren van scheerwol rijgen aan elkaar en lijken op een kettingmolecuul, wat een peptide binding genoemd wordt. De peptiden ordenen zich tot een hoofdketting met diverse zij-kettingen en zijn door hun vorm, grootte en aantal van de zij-kettingen bepalend voor de eiwit soort en de eigenschappen van de vezel.

Scheerwol bestaat uit vier lagen

Scheerwol bestaat van buiten naar binnen uit vier lagen, De hoornachtige schubbelaag (cuticula), Een tussenmembraan (subcutis), Een schorslaag (cortex) en Het merg (medulla).  De schubbelaag of Cuticula van scheerwol bestaat uit meerdere schachten en dient als vezelbeschutting. De Cuticula heeft de eigenschap, alleen waterdamp door te laten. De schubbelaag is daarin hydrophob en laat het overtollig water afdruipen.

Wol kan tot 35-40% aan vocht opnemen zònder nat aan te voelen

Scheerwol kan uit de omringende lucht (atmosfeer) tot ongeveer 35-40% vochtigheid opnemen, zonder nat aan te voelen. Een matras of matrasdek met schapenwol voelt dus daarom klam of nat aan.
Interessant is dat scheerwol, in verhouding bij geringe luchtvochtigheid relatief veel water op kan nemen, en bij een hoge luchtvochtigheid in proportie veel minder.
Een positief gevolg van deze hygroscopiciteit is, dat scheerwol zich bij een normaal woonklimaat niet electrisch kan opladen.

Scheerwol blijft ook in volledige natte toestand noch vochtig en warmtebehoudend. De absorptie van vochtigheid is steeds met een warmteafgifte verbonden.
In dit geval zal wol juist warmte absorberen, en dit zeker driemaal zoveel als bijvoorbeeld katoen. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt.

Scheerwol heeft een hoge elasticiteit

Ook de elasticiteit blijft bij de vochtigheidstoename behouden. Wol heeft van nature een hoge elasticiteit. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm.
Het is dus een veerkrachtige vezel, waardoor wollen matrassen en toppers met schapenwol maar ook wollen kleding zacht aanvoelt. De wolvezel springt na het samendrukken altijd weer op en klompt niet samen.

Wol is brandwerend

Wol vat nooit vlam. Scheerwol is zelfdovend. Daarom is wol een veilige vezel voor babymatrassen, kindermatrassen en matrassen voor volwassenen. Eventueel vuur dooft in de vlam.

Collectie en verkrijgbaarheid

 

Wol wordt verwerkt in matrassen, toppers en diverse beddengoed producten. Denk dan aan dekbedden, kussens en matrassen of matrastopper. Op Bedaffair.nl vind je een uitgebreid assortiment schapenwol slaapartikelen. Via het navigatiemenu surf je eenvoudig door de website en kun je de collectie bekijken, samenstellen en uiteindelijk ook jouw perfecte wol product bestellen.

Hebt u een vraag of wilt u persoonlijk slaapadvies? Laat u dan informeren door onze slaapadviseurs, tevens voormalig ambachtelijk beddenmaker. U kunt Bedaffair dagelijks telefonisch bereiken via telefoonnummer 020 - 3031179 of per email via info@bedaffair.nl. U kunt ook terecht in onze Bedaffair winkel. Van dinsdag tot en met zondag geopend te Amsterdam IJburg om al uw vragen te beantwoorden.

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking