Last van een droge lucht of nare geurtjes in de slaapkamer?

Zo fris je de slaapkamer weer op

Je slaapkamer is de plek in huis waar je gemiddeld 25% van al je tijd doorbrengt. Logisch dat je dan een fijne en schone lucht wilt. Onze beddenexperts leggen uit hoe je vieze zweetgeuren of andere muffe geuren kan voorkomen én een gezonde lucht krijgt in de slaapkamer.

 

 

Tip 1: Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat natuurlijke materialen de lucht binnenshuis schoner maakt

Binnenshuis komen giftige stoffen vrij uit chemische schoonmaakartikelen, vloerbedekking, verven, zitbanken, stoelen, bedden en matrassen. Deze zogeheten vluchtige organische stoffen (of VOS) ademen we in en kunnen via het huis opgenomen worden.

Een aantal VOS stoffen, zoals formaldehyde, staan bekend als carcinogenen en worden in verband gebracht met ontwikkeling van kanker. Ook worden deze schadelijke stoffen gezien als risico bij de ontwikkeling van het ‘sick building syndrome’, ziekte gerelateerd aan de lucht in huis (binnenshuis).

Dit is een belangrijke reden om synthetische en chemische stoffen in huis te vermijden. Zo voorkom je giftige stoffen, maar ook vieze zweetluchtjes en een muffe geur. Dit komt doordat deze stoffen slecht kunnen ventileren.

Daarom maakt Bedaffair uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen. 

Wist je dat wol, bijvoorbeeld in beddengoed of je matras, helpt bij het elimineren van schadelijke stoffen uit je slaapkamer? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wol zelfs de luchtkwaliteit sterk kan verbeteren in je huis!

 

 Bekijk de natuurlijke matrassen 

 

 

Tip 2: Goede ventilatie in de slaapkamer

Goed ventileren is belangrijk voor een schone lucht in de slaapkamer. Onderzoek toont namelijk aan dat de lucht in huis 5x vuiler is dan buitenshuis, zelfs bij huizen in stedelijk gebied. De slaapkamer en kinderkamer blijken de meest vervuilde kamers te zijn. Dit komt weer door de vluchtige organische stoffen in synthetische materialen.

Zorg er dus altijd voor dat je raam op een kiertje staat en de deur van de slaapkamer ook. Zo behoud je circulatie van frisse lucht in de slaapkamer.

Om het bed zelf ook goed te blijven ventileren, is het belangrijk om niet altijd je bed strak op te maken. Zo kan de nieuwe frisse lucht namelijk niet goed bij je matras komen. Leg je dekbed dus lekker los of half open op je bed neer, zodat er genoeg ruimte voor ventilatie is.

 

Tip 3: Baking soda als natuurlijke opfrisser

Baking Soda is de sleutel tot een duurzaam verfriste slaapkamer. Deze puur natuurlijke stof ziet eruit als gewoon wit poeder, maar het heeft een reinigende werking. Natriumbicarbonaat is namelijk een zout dat zuren neutraliseert. Zuren die de oorzaak zijn van vieze luchtjes van bijvoorbeeld zweet in ons huis of slaapkamer.

Andere namen voor natriumbicarbonaat zijn baking soda, dubbelkoolzure soda, zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, sodium bicarbonate (Engels), baksoda, soda of E500.

 

 Het recept met baking soda 

 

 

 

Wil je graag meer informatie over de eigenschappen van natuurlijke materialen in jouw slaapkamerinterieur?

 

Neem vrijblijvend contact op, voor persoonlijk advies.