Het verschil tussen 100% natuurlatex en gewoon natuurlatex matrassen

Een hardnekkige roddel in de conventionele beddenmarkt en bij adviseurs van beddenspeciaalzaken is de uitspraak ‘Een 100% natuurlatex matras – dat bestaat niet!’. Wij denken en weten dat dit wél kan. 

Wat is natuurlatex?

Het maakproces van latex en natuurlatex en (gebrek aan) regelgeving.

Het reguliere latex wordt gemaakt van belastende aardolie en van natuurlatex. Er zijn verschillende soorten: synthetisch latex matrassen, mix matrassen van synthetisch en natuurlatex of pure natuurlatex matrassen. Elke mix of mengverhouding van synthetisch en natuurlatex mogen mensen een ‘natuurlijk latex’ matras noemen. Dit wordt niet door de wet beschermd noch gecontroleerd.
Helaas is er (nog) geen regelgeving over het produceren van een natuurlatex matras. Het produceren van een matras dat wel of niet schadelijk is voor onze gezondheid, onze kinderen en onze natuur is puur en alleen een keuze van de klant en fabrikant.

Is natuurlatex wel 100% natuurlijk? 

De pure 100% natuurlatex is als eerste een plantaardige melksap. Natuurlatex is gemaakt van rubber van de rubberboom (Hevea Brasiliensis). Zoals gebruikelijk in het maakproces van elke latex matras worden er hulpstoffen gebruikt. Ook bij de verwerking van een natuurlatex matras worden er hulpstoffen gebruikt. Hulpstoffen zijn nodig om tot het opschuimen van de melksap te komen, anders blijft de melksap vloeibaar. Een aantal van deze hulpstoffen zijn zinkoxide en zwaveloxide; oftewel in de natuur voorkomende hulpstoffen (je vindt bijvoorbeeld zwavel (rotte eieren lucht) in de buurt van vulkanen of in de kraters van slapende vulkanen).

De hulpstof zwaveloxide wordt vaak ten onrechte aangeduid als chemisch, echter zwaveloxide is een, in de natuur voorkomende stof en heeft een geheel natuurlijke oorsprong. Omdat een ‘natuurlijke’ hulpstof niet direct ‘ongevaarlijk’ of ‘veilig’ is, omvatten de strenge testen en controles van het QUL keurmerk ook de zwavelverbindingen die door het vulkaniseren ontstaan (opschuimen).

Natuurlatex matrassen: het comfort en duurzaamheid

Natuurlatex is veel poreuzer dan latex op basis van aardolie. Dit zorgt ervoor dat de luchtcirculatie goed is en dat geeft het matras mooie ademende kwaliteiten heeft.

Het verschil in 100% natuurlatex en het label 'natuurlatex' bij matrassen

Let er bij aanschaf op dat je kiest voor echt 100% zuivere natuurlatex, want volgens de Europese wetgeving mag een matras al het label ‘natuurlatex’ dragen bij 40% natuurlatex en 60% synthetische latex.

Matrassen met de benaming 100% natuurlatex hebben de daarnaast nog een aantal prettige eigenschappen:

  •     Ze zijn veerkrachtig, verdelen de druk goed. Oftewel erg ondersteunend.
  •     Ze zijn erg duurzaam (let op hier wel op dekeurmerken en percentage natuurlatex in het matras).
  •     Ze bevatten geen allergenen, oftewel hypoallergeen.
  •     Ze zijn vrij van chemicaliën en daardoor ook meteen vrij van chemische geuren en uitwaseming gifstoffen.
  •     Ze zijn anti-schimmel, anti-huisstofmijt en antibacterieel.
  •     Natuurlatex matrassen zijn van nature brandwerend zonder brandvertragers.

 

 Bekijk 100% natuurlatex matrassen

 Bekijk 100% natuurlatex toppers > 

 Bekijk 100% natuurlatex kussens > 

Duurzame waarborg van gecertificeerd natuurlatex met QUL

De natuurlatex matrassen van Bedaffair, en onze partners Dormiente en Prolana hebben het QUL keurmerk (Qualitätsverband Umweltverträgliche Matratzen).

Dit is een Duits kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke natuurlatex matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Het verschil tussen natuurlijke en synthetische latex is bijna niet te zien en in Europa mag een matras 'natuurlatex' heten bij elke menging of mix van synthetisch en natuurlatex.

QUL beschermt deze natuurlatex term en garandeert de natuurlijke oorsprong. Grondstof- en matrasfabrikanten en handelaren werken hierbij samen. Het QUL-certificaat krijgt men pas, als men 100% natuurlatex verwerkt. Bedaffair en Dormiente gebruiken voor de natuurlatex matrassen 100% natuurlatex.

 

 Meer over het keurmerk QUL 

 

Hoe duurzaam is een regulier latex matras?

‘Latex’ kan men ook op chemische wijze geproduceerd worden uit aardolie. Aardolie matrassen zijn synthetische matrassen oftewel matrassen van plastics met (hormoonverstorende) weekmakers. Deze zitten in het matras, echter kunnen deze ‘vluchtig’ zijn en worden dan ook ingeademd.

Anders dan ‘biologisch’ of ‘ecologisch’ kunnen deze, uit aardolie geproduceerde, latex matrassen als ‘natuurlijk latex’ aangeduid worden. Simpelweg omdat de term ‘natuurlijk’ niet in de wet is beschermd. Een merk of fabrikant die zijn matras aanduidt als natuurlijk (natuur)latex matras, kan dus gewoon een synthetisch matras aanbieden. Een synthetisch matras dat bestaat uit een mix van natuurlatex en aardolie (synthetisch latex).

Elke mengverhouding van een natuurlatex en aardolie (synthetisch latex) matras mag dus ‘natuurlijk’ genoemd worden. Wilt u weten wat u koopt? Vraag dan naar de testrapporten, ingrediënten of keurmerken van het matras bij de beddenwinkel of het merk.

Algemeen is het zo dat de meeste latex matras fabrikanten een hoog aandeel synthetische latex toevoegen, omdat synthetisch latex simpelweg eenvoudiger, makkelijker geproduceerd kan worden tot schuim. Lees: goedkoper.