Bij het oriënteren naar een nieuw hoofdkussen zijn een aantal dingen belangrijk. De slaaphouding, de hardheid van het matras, de temperatuur tijdens het slapen, en de lichaamsbouw. Daarnaast is jouw persoonlijke voorkeur voor de vulling van het kussen ook van belang. Bedaffair heeft hoofdkussen gevuld met natuurlijke materialen. Deze zijn wetenschappelijk bewezen, het beste in ventilatie, hygiëne en ligcomfort.

Een slecht of oud hoofdkussen ligt niet alleen oncomfortabel, het kan hoofd-, schouder-, en nekpijn geven en allergieën veroorzaken. Als je toe bent aan een nieuw hoofdkussen, houd er dan rekening mee dat het doel van een hoofdkussen is - dat de ruimte tussen hoofd en schouder wordt gevuld als je in bed ligt. Het perfecte hoofdkussen zorgt er voor dat het hoofd en de ruggengraat in een gelijkwaardige lijn liggen als je gaat slapen in je favoriete slaaphouding.

Belangrijke vragen bij het kiezen van een nieuw eco kussen

Stel jezelf de volgende vragen bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen:
- transpireer ik veel? (heb je het snel warm)
- welke slaaphouding heb ik? Ben je een zijslaper, rugslaper of buikslaper?
- welk materiaal past bij mij?
- hoe kan ik het beste testen?
- wat als ik een nieuw matras koop?

Hieronder geven we antwoord op een aantal van deze vragen. Heb je graag antwoorden op de rest van de vragen, op specifieke persoonlijke vragen? Doe dan een belletje, kom langs in de winkel of stuur een mail naar ons team van authentieke ambachtelijke beddenmakers. Zij helpen je met liefde! 

Bedaffair heeft duurzame hoofdkussens van natuurlijke materialen zoals wol, dons, kapok, natuurlatex en paardenhaar. Van synthetische hoofdkussens hebben wij de ervaring dat deze de lichaamstemperatuur te hoog laten oplopen doordat er te weinig ventilatie en vochtregulatie plaatsvindt. Dit bevordert overmatig zweten. Daarnaast zijn de kussenhoezen van synthetische kussens vaak los geweven, waardoor de huismijt er zich in kan nestelen. Synthetische kussens laten we hier dus buiten beschouwing.

Wollen kussen: Een wollen hoofdkussen ventileert goed, doch het minste van onderstaande natuurlijke materialen. Wol kan veel vocht opnemen, zonder nat aan te voelen. Wol kan nooit schimmelen, zo sterk is het zelfreinigend vermogen. Een wollen kussen wordt steviger in gebruik, de wol (ook wolbolletjes) vervilt namelijk. Wol voelt warmer. Een wollen kussen is ook hypoallergeen en niet wasbaar. Daarnaast gebruiken wij uitsluitend verantwoord wol, voor vrolijke en gezonde schapen, gecertificeerd door het kbT keurmerk.

Lees hier meer over ons biologische en verantwoorde wol >

Donzen kussen: Dons neemt goed vocht op en ventileert prima. Een donzen kussen werkt niet verkoelend, maar is heerlijk luchtig. De tijk van al onze donzen hoofdkussen zijn Nomite gecertificeerd. Dit betekent dat de huismijt geen kans om te overleven noch het kussen binnen te dringen. Daarnaast werken wij alleen met verantwoord dons, van vrolijke ganzen en eenden. Deze verantwoordheid is streng gecontroleerd door het Downpass keurmerk. Al onze donzen en veren kussen zijn wasbaar tot 60 graden.

Biologisch katoenen kussen: Een katoenen hoofdkussen voelt lekker koel aan. Koeler dan dons of wol. Bovendien is ons biologisch katoen hypoallergeen + vrij van schadelijke synthetische stoffen (GOTS gecertificeerd). Katoen is 100% vegan, oftewel een vegan kussen én makkelijk wasbaar.

Paardenhaar hoofdkussen: Een paardenhaar hoofdkussen ventileert als één van de beste. Het is koel bij warmte en warm bij koude. Zelfs bij volwassenen die (erg) veel zweten of bij hoge koorts blijft een paardenhaar hoofdkussen droog. Een paardenhaar kussen heeft een extra hoes die wasbaar is. Paardenhaar kan gewassen worden op 30 graden.

Lees hier meer over ons verantwoord paardenhaar >

Natuurlatex hoofdkussen: De natuurlatex kussens zijn gevuld met 100% natuurlatex vlokken, een 100% natuurlatex 'plaat' of met een mix van Zirbenhout schaafsel en natuurlatex vlokken. In deze collectie hebben we ook speciale, ergonomische hoofdkussens die jouw nek de perfecte ondersteuning geeft. Al ons natuurlatex is QUL gecertificeerd, voor een duurzame & sociale teelt. Dit gaat nekpijn en rugpijn tegen.

Lees hier meer over ons 100% natuurlatex >

Kies een hoofdkussen van jouw persoonlijke voorkeur. Het soort kussen dat je kiest of koopt – dons, wol, kapok, paardenhaar, natuurlatex, synthetisch of iets anders – bepaal je helemaal op basis van jouw persoonlijke voorkeur.