Ons Bio Tencel

Geen dons, geen wol, maar een dekbed van biologisch tencel zorgt voor jouw zachtste duurzame dromen. Bedaffair's Tencel / lyocell dekbedden zijn de eerste dekbedden met een vulling van 100% tencel. Een dekbed van tencel of lyocell is 100% plantaardig, want het bestaat volledig uit eucalyptushout. Perfect voor een vegan lifestyle en slaapkamer. De hoge vochtopname en snelle verdamping van een tencel dekbed geeft ook nog is optimaal slaapcomfort, zelfs bij sterke temperatuurwisseling. Het tencel dekbed ademt samen met jou tijdens je slaap en geeft een constant aangename temperatuur in de slaapkamer. Geen overmatig zweten meer of klamheid 's nachst. Tencel is ook zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en ondersteunend als katoen en paardenhaar. Bedaffair is daarom ook bijzonder trots op haar gebruik van duurzaam tencel.

Bekijk hier de heerlijke Tencel dekbedden van Bedaffair >

Duurzaamheid van een Tencel Matras en Tencel Dekbed

De Tencel (lyocell) vezels komen van duurzaam beheerde wouden, de vezels beschikken over een FSC keurmerk. Tencel is een 100% natuurlijke plantaardige en duurzame grondstof. De plantaardige Tencel vezels, gemaakt van Eucalyptushout zijn cellulosevezels. Het voordeel van cellulose vezels is dat deze volledig biologisch afbreekbaar zijn én CO2 neutraal. Om de vezels te bleken worden er chemicaliën gebruikt, geen chloor!, en deze chemicaliën worden vrijwel volledig (tot wel 99,6%) opnieuw gebruikt. Er komen dus geen schadelijke stoffen in de natuur terecht. En dat is fijn om te weten.

De eucalyptus boom groeit voornamelijk op 'arme' grond. Dit is grond dat niet geschikt is voor landbouw. Zo voorkomt de tencel productie dat er grond wordt gebruikt voor de teelt van bijvoorbeeld voedsel.

Na het kappen van de eucalyptusbomen, wordt de bast verwijderd en worden het pure hout tot een fijne pulp gehakt. Uit die houtpulp ontstaat tencel, via een uniek proces dat de Oostenrijkse firma Lenzing heeft ontwikkeld. Het slimme en uitgekiende productieproces van tencel is milieuvriendelijk en energiebesparend. Er komen geen schadelijke chemische stoffen bij vrij. Een Tencel dekbed belast het milieu niet, noch komen er giftige stoffen in het grondwater of leefomgeving terecht.

TENCEL BESPAART VEEL ENERGIE EN WATER

Ondanks dat een Eucalyptus boom op arme grond leeft, groeit deze extreem snel. De netto opbrengst per hectare van eucalyptus hout is heel hoog. Veel hoger dan van bijvoorbeeld katoen. Ook het water verbruik van de Eucalyptus boom is aanzienlijk minder dan katoen. Voor een kilo katoen is 10.000 liter water nodig, voor een kilo Eucalyptus hout slechts 1000 - 2000 liter. Dat brengt ons tot de conclusie dat Tencel enorm veel water en energie bespaart en behoorlijk duurzaam is. Daar komt bij dat tencel een volledig natuurlijke vezel is, en volledig biologisch afbreekbaar tot compost.

TRANSPIRATIE EN TENCEL DEKBED

Een bijzondere eigenschap van een tencel of lyocell dekbed is dat u van zweten tijdens de nacht weinig merkt. Tencel heeft namelijk een hoge vochtopname dankzij de cellulosevezel. Een tencel dekbed absorbeert 150% meer vocht dan katoen, terwijl voor het drogen maar ongeveer 10 - 30% van de energie nodig is die voor katoen nodig zou zijn. Een tencel dekbed neemt snel de warmte van het lichaam aan, ademt en ventileert uitstekend. Tencel dekbedden zijn daarom bij uitstek geschikt voor mensen die veel transpireren. Daar komt nog bij dat het vochtabsorberende vermogen van tencel maakt dat schadelijke bacteriën, schimmels en huisstofmijt zich niet in het dekbed nestelen.

SLAAP BETER EN DIEPER MET TENCEL, HET IS BEWEZEN

De producent van Tencel, de Oostenrijkse firma Lenzing, heeft de invloed van tencel dekbedden op slapende mensen laten onderzoeken. De testpersonen sliepen om de beurt een week onder diverse soorten dekbedden (tencel, polyester en katoen). De resultaten waren veelbelovend. Degenen die onder tencel sliepen, hadden een lagere hartfrequentie, hadden een diepere slaap en een hoger uitgerust gevoel, dan degenen die onder de andere dekbedden sliepen.

PURE DUURZAME DEKBEDDEN

Tencel is een bijzonder natuurlijk materiaal. Het voelt heerlijk aan: glad, lichter en soepeler dan een scheerwollen dekbed. Tencel is zacht als zijde en warm. Prettig om onder te slapen als je wat kouwelijk bent. Zo hebben we bij Bedaffair een puur duurzaam dekbed voor iedereen. We zijn trots op onze geweldige tencel dekbeddenserie met een luxe soepele tijk van mooi glanzend biologisch gecertificeerd katoen en een heerlijk zachte, rijke vulling van fluffy tencel. Het gewicht van een tencel dekbed ligt tussen een scheerwollen en dons dekbed in.

Standaard zijn Bedaffair's dekbedden extra lang (2.20 m) en voorzien van speciale bodyfit stiksels. Zo draperen onze dekbedden heerlijk om je heen, dat voorkomt koude luchstromen bij de nek, zij of voeten. Daar is over nagedacht bij Bedaffair. De tweedelige 4 seizoenen tencel dekbed kan door middel van bio katoenen lintjes eenvoudig aan elkaar vastgeknoopt worden of losgemaakt worden.

Bekijk hier de pure luxe Tencel dekbedden van Bedaffair >

TENCEL DEKBED WASSEN 

Tencel vezels zijn enorm sterk en heel makkelijk te onderhouden. De tencel dekbedden van Bedaffair kunnen gewoon in de wasmachine tot 40 graden. Vanwege de biologische kwaliteiten adviseren wij een biologisch wasmiddel. Dit voorkomt dat er nare chemicaliën in het natuurlijke dekbed komen.

Wij raden sterk af om de duurzame Bedaffair tencel dekbedden te laten stomen of wassen bij de stomerij. Een stomerij reinigt chemisch. En dat betekent dat er chemicaliën worden toegevoegd aan een natuurlijk tencel dekbed. 

Het allerbeste voor dekbedden van natuurlijke vezels is regelmatig opschudden en buiten laten luchten. Liefst op een mooie zonnige dag in de schaduw. Want felle zon, het directe UV licht is wat heftige voor een tencel dekbed.

DE DUURZAME TENCEL VAN BEDAFFAIR'S CIRCULAIRE BIOLOGISCHE MATRASSEN

Sinds 1994 zijn de founders van Bedaffair, Arend en Marjolein Vaders, steeds bezig om zichzelf en de Bedaffair producten te verbeteren. Dat is de reden dat zij de eerste en enige Nederlandse beddenfabrikant waren die in 2006 (!) biologisch en Fairtrade katoen gingen verwerken in hun matrassen en bedden. In 2007 gingen zij, wederom als eerste Nederlandse beddenfabrikant, biologische wol verwerken. De milieu-impact van Bedaffair producten is groot, heel groot sinds zij in 1994 startten met het maken van ecologische matrassen en bedden.

In 2020 lanceerde Bedaffair een collectie van 7 circulaire biologische matrassen. De circulaire matrassen zijn omhuld met een fantastische, zachte en comfortabele Tencel tijk (matrashoes). We hebben niet alleen gekeken naar het ontwikkelen van matrassen waarvan álle natuurlijke materialen kunnen worden hergebruikt en/of gerecycled. Het slaapcomfort van Bedaffair's circulaire biologische matrasssen is buitengewoon comfortabel. Mede dankzij de Tencel hoes. De impact en bijzondere eigenschappen van Tencel zijn hierboven beschreven. Daarbij opgeteld is de impact van echte NoWaste biologische matrassen onevenaarbaar hoog.

Bekijk hier de Circulaire biologische matrassen van Bedaffair >