Bedaffair is winnaar Beste Duurzame Merk 2022

Duurzaam wonen bij Bedaffair: Beste duurzame merk 2022

Award Beste Duurzame Merk

Wat zijn we blij! Afgelopen vrijdag 8 oktober 2022 hebben we de award voor Beste Duurzame Merk gewonnen! Dat gebeurde op de VT Wonen & Design beurs in de Expo Greater Amsterdam te Vijfhuizen (nabij Haarlem). De jury roemt het familiebedrijf omdat het vanuit overtuiging en zonder concessies enkel met natuurlijke materialen, zoals (herbruikbaar) paardenhaar, biologische wol, hennep, tencel en hennepwol, werkt. "Hier komt geen kunststof het bedrijf binnen."

Duurzaam Wonen Awards bij de VT Wonen & Design beurs

De prijs is een van de Duurzaam Wonen Awards, die dit jaar in het leven zijn geroepen door de VT Wonen & Design beurs in samenwerking met The Substitute. Dat is een platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouwing. Het idee achter de prijzen is om de beste klimaatvriendelijke en gezonde woonoplossingen een podium te bieden.

De organisatie benadrukt de uitdagingen waarmee de woonbranche worstelt. Zo gooien we jaarlijks zo'n 247 miljoen kilo aan meubels weg, waarvan nog geen 10 procent wordt gerecycled. Verder vindt voor de productie veel CO2-uitstoot plaats, wordt (illegaal) hout gekapt en zijn arbeidsomstandigheden soms schrijnend maar oncontroleerbaar omdat de productie vooral in verre landen plaatsvindt.

De genomineerden laten zien dat hun onderneming en producten goed zijn voor mens, milieu en maatschappij. Ze zijn onder meer beoordeeld op design, materialen, productieproces, arbeidsomstandigheden, levensduurverlenging en verpakking en vervoer. Met de prijs voor het beste duurzame merk versloeg Bedaffair onder meer naaste concurrent Auping.

Slapen onder hennepwol

Bedaffair staat bekend om haar circulaire natuurlijke matrassen en boxsprings. De jury wijst erop dat er geen kunststof het bedrijf binnen komt. Bedaffair werkt in plaats daarvan ondermeer met hennep, vlas, hennepwol, paardenhaar en biologische wol. Anders dan bij veel andere beddenbedrijven wordt niet in Azië, maar lokaal in Nederland geproduceerd. Dat verlaagt de milieu-impact door transport zo veel mogelijk te beperken en geeft zicht op de arbeidsomstandigheden.

Volgens de jury hebben de oprichters, Marjolein en Arend Vaders, 'een zuivere visie op natuurlijk slapen die consequent wordt doorgevoerd'. De ondernemers hebben in 28 jaar tijd veel kennis herkomst en eigenschappen van natuurlijke materialen ontwikkeld. "Op de matrassen kun je zonder problemen 40 jaar slapen. Dat komt omdat ze in lagen zijn opgebouwd en gemakkelijk repareerbaar zijn in het eigen matras repair centre."

'Hartverwarmend en een aanmoediging'

In een reactie noemen Marjolein en Arend Vaders de award hartverwarmend. "Een succesvol bedrijf opbouwen vanaf de voedselbank. Het kan. Daar zijn wij het levende bewijs van, en deze prijs onderstreept dat." In 2013 ging het stel namelijk failliet met het familiebedrijf waar ze met de vader van Marjolein in zaten. Gevolg was dat ze noodgedwongen met hun tienerkinderen bij de voedselbank aanklopten. Van hun laatste geld kochten ze uiteindelijk 3 bedden. Die vormden het begin van het huidige, succesvolle, bedrijf.

Behalve een eer is de prijs bovenal een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. "Het is een bevestiging dat we voorop lopen in ons sociale beleid waarin impact én gezondheid op 1 staat. Tevens geeft het aan dat de maatschappij klaar is voor de stap naar een circulaire en duurzame branche met respect voor Moeder Natuur, voor natuurlijke materialen, die veilig en gezond zijn", aldus onze oprichter en eigenaren Marjolein en Arend.

winnaar Beste Duurzame Merk Award

 

De jury van de Duurzaam Wonen Awards bestond uit:

José Molenaar, hoofdredactrice Eigen Huis & Interieur
Geert-Jan Smits, mede-eigenaar RSGA Design, oprichter Flinders en Pacha Panels
Peter van de Water, meubel- en productontwerper bij Peter van de Water design studio
Els Zijlstra, MaterialMatchMaker, oprichter Materia (huidige Material District)