wild zijde cocon

Het proces van Wild Zijde / Tussah Zijde

Wilde zijde - ook vaak Tussah zijde genoemd - is een diervriendelijke zijde. Voordat de rups zich ontpopt tot een vlinder, spint hij een cocon van prachtige zijde om zichzelf te beschermen. Als de vlinder is ontwikkeld en de cocon heeft verlaten, wordt de zijde geoogst en gebruikt voor productie van o.a. dekbedden. Het ontpoppingsproces is dus niet onderbroken of gestoord. De zijden draden van de - uitgekomen en daardoor beschadigde- cocons worden uit elkaar gehaald, zijn afgehaspeld en verwerkt tot stoffen. Het oogsten is uiterst diervriendelijk, aangezien de vlinder al is uitgevlogen en de cocon niet meer nodig heeft. 

Er bestaan diverse soorten zijde. Een belangrijk onderscheid is die tussen de gewone (moerbei)zijde en wilde zijde. De moerbeirupsen worden gekweekt terwijl de wilde zijde afkomstig is van de rupsen van in het wild levende vlinders. Zonder industrie of kweek dus.

De cocon van een wilde zijderups heeft een grove goudgele draad met een onregelmatige structuur. Wilde zijde is ook dikker, heeft een iets stuggere structuur en is minder glanzend dan gekweekte zijde. Hierom kan er ook geen kleding gemaakt worden met wild zijde, echter is het ideaal materiaal voor duurzame dekbedden en natuurlijke onderdekens. Verder laat wilde zijde zich lastiger bleken en verven dan moerbeizijde. Bedaffair laat haar slaapproducten natuurlijk en puur, zonder schadelijke stoffen als bleek of verf, net zoals hun Wild Zijde. Zo beleef je altijd een puur natuurlijke slaap.

 

Waarom slapen onder zijde?

Een aangename temperatuur is zeer belangrijk voor een goede nachtrust en een betere slaap. Mensen die het snel warm hebben zijn gebaat bij een wild zijde dekbed omdat het materiaal vochtregulerend is. Dat betekent dat vocht afgegeven wordt aan de lucht zodat u aangenaam droog blijft. Ook is zijde temperatuurregulerend waardoor het dekbed in alle seizoenen de warmte geeft die u nodig heeft. Stabiele temperatuur tijdens de slaap zorgt ook voor minder gewrichtspijn bij opstaan.

Door het lichte gewicht valt een zijden dekbed zacht om u heen, heerlijk voor de gevoelige huid. Bent u allergisch of astmatisch? Ook dan zou een dekbed van zijde uitkomst kunnen bieden. Zijde staat erom bekend dat ze schimmel en huisstofmijt minder kans geeft door de hoge kwaliteit vochtregulatie.

De voordelen van Wild Zijde / Tussah Zijde

Wild Zijde is een fantastisch natuurproduct om eco dekbedden van te maken. Dit natuurlijke materiaal is namelijk:

1. Enorm licht. Een zijden dekbed vormt zich naar uw lichaam en valt zacht over u heen, ook voor de gevoelige huid.

2. Vochtregulerend. Zijde kan zo'n 30 % van haar eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat het nat aanvoelt. Het geabsorbeerde vocht wordt direct afgegeven aan de lucht. Oftewel, heerlijk droge nachten.

3. Temperatuurregulerend. U ervaart keer op keer een aangename temperatuur, want zijde verwarmt als het koud is en verkoelt tijdens warme nachten. Een stabiele temperatuur tijdens het slapen gaat gewrichtspijn bij opstaan tegen.

4. Anti-statisch + anti-huisstofmijt. Er wordt geen stof aangetrokken en zo krijgt huisstofmijt veel minder kans. 

5. Hoge Kwaliteit, luxe en puur genieten. Een zijden dekbed omarmt u met een tedere warmte die niet te vergelijken is met welk ander materiaal dan ook. Ook is een duurzaam dekbed van wild zijde van hoge kwaliteit, met de hand gemaakt bij Bedaffair.

Wild Zijde Dekbedden en Tussah Zijde Onderdekens voor alle maten & seizoenen

Bedaffair heeft verschillende natuurlijke dekbedden van wild zijde. 4-seizoenen dekbedden, zomer dekbedden en lente / herfst dekbedden. Bekijk ze hier >

Daarnaast heeft Bedaffair ook verschillende duurzame onderdekens van tussah zijde >