1e Circulaire biobased matrassen assortiment ter wereld gelanceerd door BedaffairIn februari 2020 won Bedaffair de GO!-NH Accelerator Sustainable Innovation van de Provincie Noord-Holland. Gedurende de coronatijd beleefden we een gekke tijd van extra veel drukte in de winkel en daarnaast het opzetten van een uniek matrasrecycling proces. Recycling van natuurlijke, duurzame matrassen! En daarmee brengt Bedaffair het 1e assortiment circulaire biobased matrassen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke stoffen op de markt.

Bio-Based Circulaire Innovatie 

Op 16 juni 2020, tijdens het grote online New Economy Now festival in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam hebben wij ons assortiment circulaire biobased matrassen en topper gelanceerd. Het assortiment bevat 3 pocketvering matrassen, 2 natuurlatex matrassen en een natuurlatex topper. Het assortiment circulaire biobased matrassen is gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen.

Doordat wij op een authentieke ambachtelijk manier produceren, vrij van lijm en plastic, zijn deze matrassen 100% te recyclen. En dat is uniek in de wereld. Want bij de huidige matrasrecycling van plastic matrassen is 85% het maximaal haalbare. Dat betekent dat Bedaffair met haar innovatie een toonaangevende stap in de transitie naar een circulaire economie zet. De, direct toepasbare, duurzame 100% matrasrecycling, lost hiermee het enorme plastic matras recycling probleem op.

Matrassen die duurzaam zijn in teelt, in productie, in gebruik en in de afvalfase

Bedaffair vind het belangrijk om matrassen aan te bieden die duurzaam zijn in de hele kringloop. De natuurlijke, 'biobased', grondstoffen kunnen hergebruikt en gerecycled worden. De duurzame pocketvering matrassen gaan tot 5x langer mee dan reguliere matrassen. En zijn niet duurder dan andere kwaliteitsmatrassen. Ze kunnen ook in de vele jaren van gebruik gerepareerd, hergestoffeerd en gerefubished worden. 
De natuurlijke materialen die we gebruiken zijn van biologische teelt en dierhouderijen en voorzien van duurzame keurmerken. Een waarborg voor de bewuste consument zodat deze weet dat de matrassen vrij van schadelijke stoffen zijn. Zo werken wij mee aan de nieuwe circulaire economie.

Daarnaast bieden we de matrassen aan met keuze in soft, medium en firm variant.

Bekijk hier alle circulaire matrassen uit de collectie >>

Hergebruik van grondstoffen ook bij productie

Ook bij de productie reduceren en hergebruiken wij mooie, kostbare natuurlijke materialen zoals wol, katoen en natuurlatex. Het knipafval van katoen en wol wordt verzameld zodat er nieuwe lagen van wol en katoen gemaakt kunnen worden dat weer gebruikt wordt in de matrassen. Van het snij-afval van natuurlatex worden bijvoorbeeld de vullingen voor onze hoofdkussens gemaakt. Op deze manier besparen we het gebruik van nieuwe grondstoffen al in onze productie.

Wat voor problemen zijn er bij matrasrecyclingWat voor problemen zijn er bij matrasrecycling?

Momenteel wordt 35% van de 1,6 miljoen afgedankte matrassen in Nederland gerecycled. Van deze PU (polyurethaan) matrassen is maximaal 85% te recyclen. Het nadeel van plastic matrassen is dat zij sterk vervuilen en gelijmd zijn. Polyester en polyurethaan (kernbestanddeel koud- en traagschuim matrassen) zijn gemaakt van olie. Het zijn materialen die statische electriciteit opwekken en trekken daardoor vuil aan. Bovendien groeien er schimmels en microben in.
Bedaffair’s natuurlijke matrassen zijn resistenter tegen vuil omdat ze gemaakt zijn van bijvoorbeeld natuurlatex en wol. Antibacteriële materialen en bovendien is wol zelfreinigend. 

Lees hier meer over de impact van natuurlijke recyclebare matrassen.