Hoe voorkom je een jetlag? 6 anti jetlag tips

Hoe voorkom je een jetlag? 6 anti jetlag tips

Wat is een jetlag?

Ga jij of ben jij op vakantie of op vliegreis? Dan heb je zeker wel eens te maken met een jetlag. Wanneer jouw slaapritme niet op orde is – door verre reizen of een onregelmatig leefpatroon – heeft dat vervelende gevolgen voor je immuunsysteem. Een jetlag is het gevolg van tijdsverschillen tussen landen en gebieden.

Door te reizen naar een andere tijdzone, kun je biologische klok ontregeld raken. Je ervaart dan symptonen zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid of een gebrek aan eetlust. Hoe kun je dit verhelpen? De Bedaffair slaapexpert deelt 5 belangrijke tips tegen een jetlag.

 

Zorg voor genoeg melatonine door daglicht

Twee factoren spelen een hoofdrol bij de jetlag: melatonine en daglicht. Melatonine en daglicht vormen de basis in de strategie om jetlag te voorkomen of de gezondheidsschade ervan tot een minimum te beperken. Melatonine is het hormoon dat ons slaap- en waakritme bewaakt. Licht en donker spelen hier een grote rol.

6 Tips om een jetlag te voorkomen

1. Pas je slaapritme aan voor vertrek

Zet een week voor je vertrek je wekker telkens een uur vroeger of later, en ga steeds een uur eerder of later naar bed (hangt af van de tijdzone waar je heen reist). Zo pas je jouw slaapritme al van te voren aan, aan de nieuwe tijdzone. Kom je niet in slaap doordat het te vroeg is? Een melatonine supplement kan hier enorm bij helpen!

2. Zorg voor duisternis tijdens je slaap

Slaap in volledige duisternis 's nachts, zodat geen zonlicht jouw lichaam kan opwekken. Ook als je moet slapen terwijl het licht is kan je de kamer donker maken. Een slaapmasker kan hierbij helpen bijvoorbeeld. Bonus tip: een natuurlijke zijden slaapmasker helpt óók bij perfecte hydratatie voor je huid.

3. Help je melatonine aanmaak met belangrijke vitamines

Neem voldoende vitamine C, zink, magnesium en vitamine B. Dit zijn essentiële hulpstoffen voor de aanmaak van melatonine. Als je naar Azië of Australië reist vanuit Nederland, kun je tijdens je reis het beste koolhydraten eten. Koolhydraten maken je sneller moe, als je een paar uur overslaat, is het dus belangrijk om eerder te gaan slapen. Maar als je juist wakker moet blijven, is het belangrijk om genoeg proteïne zoals vis, vlees en eieren te eten. Dit geeft energie. Als je naar Zuid- of Noord-Amerika vliegt, wil je vaak een lange dag maken om een jetlag te voorkomen. Voedingsmiddelen met proteïne helpen je daarbij.

4. Zorg voor goede ondersteuning en stilte als je in het vliegtuig slaapt

Zorg ervoor dat je goed slaapt in het vliegtuig. Een ondersteunend reiskussen helpt hier enorm bij, dit gaat nekklachten tegen en bezorgd minder irritatie. En zorg voor afzondering van omgevingsgeluiden met geluiddichte / noise-cancelling oortjes of koptelefoon, zet eventueel rustige muziek aan als dit helpt met slapen.

5. Vermijd koffie en alcohol

Cafeïne zorgt voor een energieboost, maar werkt ook erg vochtafdrijvend en verwart je biologische klok. Tijdens je reis kun je beter kiezen voor een glas sap of een flesje water. Alcohol werkt net als cafeïne, drogerend dus, dit zorgt voor een minder diepe slaap. Dit zorgt er zelfs voor dat de symptomen van een jetlag verergeren. Ook de eerste dagen na aankomst is het handig niet te drinken als je een jetlag wilt verhelpen.

6. Train je slaapritme

Een goede voorbereiding kan een wereld van verschil maken. Begin enkele dagen voor je reis al met het aanpassen van je slaapschema. Als je naar het oosten reist, probeer dan elke dag een uur eerder naar bed te gaan en op te staan. Bij een reis naar het westen doe je het tegenovergestelde. Dit helpt je lichaam om zich geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Daarnaast is het belangrijk om voor de reis goed uit te rusten en stress zoveel mogelijk te vermijden. Een uitgerust lichaam past zich sneller aan nieuwe omstandigheden aan.

 

Meer tips voor een gezonde nachtrust

Bij Bedaffair geloven we in de kracht van een goede nachtrust voor een gezond en energiek leven. Bezoek onze showroom voor meer tips en advies van onze slaapexperts. Ontdek hoe onze bio-circulaire matrassen en natuurlijke boxsprings of massief houten bedden kunnen bijdragen aan een betere en gezonde slaapkwaliteit, zowel thuis als op reis.

Klik hier om onze showroom te bezoeken en meer te leren over gezond en natuurlijk slapen.

Slaap lekker en reis veilig.