Lattenbodem keuze – kiezen uit hoeveel latten, ligcomfort en prijs

Niet alleen een matras bepaalt uw slaapcomfort, de lattenbodem is ook erg belangrijk in het uiteindelijke perfecte ligcomfort. De combinatie matras en lattenbodem werken samen om het lichaam in elke slaappositie te ondersteunen. Een verkeerde keuze in matras en lattenbodem kan leiden tot minder ligcomfort.

Bij het kiezen van een nieuw matras, die op een bestaande bedbodem komt, informeren wij altijd naar deze bedbodem bij u thuis of deze vast of flexibel is. In onze winkel test u dan de matrassen van uw keuze op een gelijkende bedbodem bij u thuis. Desondanks bestaat de kans dat de matras thuis een klein verschil geeft in ligcomfort, dit kan aan de instelling van de bestaande bedbodem liggen en aan het type.

Bij het kiezen van een nieuw matras inclusief bedbodem zijn er diverse mogelijkheden. De keuze van lattenbodem is gekoppeld aan de keuze van het matras, budget, persoonlijke wensen en ligcomfort van de combinatie lattenbodem en matras. Er is geen goed en geen fout in deze keuze. Immers ligcomfort is persoonlijk.

Lattenbodem keuze – kiezen uit hoeveel latten, ligcomfort en prijs

Een vaste bedbodem

Een vaste bedbodem biedt geen tot zeer weinig flexibiliteit. Tot de vaste bedbodems behoren: spiraalbodem, vlavrobodem, boxspring bodem zonder veersysteem, massief houten planken/latten, de Tojo bedbodems en lattenbodems die oprolbaar zijn. Het ‘comfort’ van een vaste bedbodem komt overeen met het liggen op een matras dat op de grond ligt. Omdat de bodem geen flexibiliteit kan geven moet de matras die geven. De matras zal dus een redelijke dikte moeten hebben (minstens 16-18 cm)  èn een uitstekende puntelasticiteit. LET OP: Dit is niet hetzelfde als de hardheid (soft, medium, firm, x-firm). Een buikslaper zal bij een vaste bodem de minste eisen aan het matras hoeven stellen dan een zijslaper, aangezien bij de zijslaper de schouders de mogelijkheid moeten hebben dieper weg te zinken om bijvoorbeeld drukpunten of een slapende arm te voorkomen. Voor de zijslaper zal, zeker bij een vaste bodem, het matras voorzien moeten zijn van zônes (schouderzône en/of heupzône), eventueel aangevuld met een topper of onderdeken.

Bij Bedaffair wordt, na het vaststellen van de bedbodem waar het matras op komt te liggen, samen met de klant gekeken welke hardheid (soft, medium, firm, x-firm) van het matras gewenst is.

Een flexibele bedbodem

Een flexibele bedbodem geeft vering en de mogelijkheid om zich aan te passen aan de anatomie. Bij een 28 latten lattenbodem is het vermogen tot aanpassing het minst. Hoe meer latten een lattenbodem met kunststofkappen heeft, hoe flexibeler de lattenbodem is en hoe groter de aanpassing aan lichaamscontouren en slaaphouding.
Voor een lattenbodem waarbij de latten op een flexibele drager (natuurlatex band of kussen) liggen is de hoeveelheid latten van minder belang, waar het flexibiliteit betreft. De latten kunnen zich onafhankelijk van elkaar bewegen en hebben een ruime veerweg.

Een matras op een 28 lats lattenbodem geeft een steviger ligcomfort dan een matras op een 44 lats lattenbodem ongeacht of de matras soft, medium of firm is. Een flexibele bedbodem is een lattenbodem, een boxspringbodem waar vering in is verwerkt en een Cradle bio-boxspring en ergobalans lattenbodem.

Een boxspringbodem waar een veersysteem in verwerkt is, heeft geen mogelijkheid tot anatomische aanpassing, dit komt, in principe, vanuit het matras. Bijvoorbeeld een binnenverings (bonell) matras heeft vering, geen anatomische aanpassing. Daarom worden onze SKOON pocketvering matrassen van natuurlijke materialen standaard handgemaakt met een schouderzône. Het flexibele hoogwaardige, thermische geharde, pocketvering systeem geeft, bij een correcte hardheid, de ondersteuning en flexibiliteit waar nodig omdat deze pocketvering onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Bekijk alle Bedaffair bedbodems >

Lattenbodem 28, 44 of 45 lats en welk materiaal?

Lattenbodems bij Bedaffair zijn verkrijgbaar in 28, 44 of 45 latten. Belangrijk bij een lattenbodem is dat de latten gemaakt zijn van gelamineerd beukenhout, dit is het sterkst, stabiel èn het meest flexibel dan berkenhout of triplex. Een goede kwaliteit lattenbodem heeft een lendenzône aanpassing, zodat de hardheid van de verende beukenhouten latten eenvoudig in te stellen en te reguleren is.
Ook belangrijk is de onderlinge afstand van de latten van de lattenbodem. Af te raden zijn lattenbodems die meer dan 4 cm afstand van elkaar hebben. De matras kan hier tussen de latten wegzinken en beschadigd raken.

De keuze uit lattenbodems

De keuze uit lattenbodems:

- lendenzône lattenbodem

- schouderzône lattenbodem

- handverstelbare lattenbodem

- electrisch verstelbare lattenbodem

- ecologische bio-lattenbodem

- elastische lattenbodem

- lattenbodem voor zware mensen (vanaf 120 kg gewicht)

- schotelbodem

1. Lendenzône lattenbodems

Een lattenbodem voor met optimaal comfort biedt een instelbare lendenzônes. De latten in de taille en lendenen zijn instelbaar en reguleerbaar. Dit is zinvol omdat dit deel van het menselijk lichaam het zwaarst bij het liggen.

6 Instelbare latten worden onder de eigenlijke latten aangebracht en kunnen zo met schuifjes de latten verstevigen of flexibeler maken.

Worden de schuifjes naar buiten geschoven, dan werken de twee latten over elkaar heen en houden de druk van boven tegen – u ligt dan steviger. Als de schuifjes naar binnen worden geschoven, hangt het onderste latje ‘los’- en ligt u zachter.

Het instellen en verschuiven reguleert de inzinkdiepte van het bekken, waardoor het zwaartepunt van het lichaam niet door kan hangen, zodat de ruggewervel ontlast wordt.

Bij matrassen met een gelijke hardheid kan de flexibiliteit van de lattenbodem door het verstellen van de lendenzône aangepast worden en het verschil in gewicht van partners opvangen mits deze niet heel erg ver van elkaar vandaan liggen. Dan adviseren wij 2 verschillende matras kernen te kiezen waar 1 hoes om gaat.

Ook kunnen lenden – heupen individueel ingesteld worden – belangrijk bij rugpijn in de lendenen, tussenwervelschijven of scoliose klachten.

Lendenzône lattenbodems

2. Lattenbodem met schouderzone

Ideaal voor mensen met schouder - nek klachten en/of brede schouders is de lattenbodem met instelbare verdiepte schouderzone.

In onze winkel hebben wij 2 verschillende lattenbodems met een aanzienlijk zachtere schouderzône of zelfs een verstelbare schouderzône.

Bij de Dormiente lattenbodem Physioform zijn de latten en kappen in de schouderzone maar liefst 360 graden te draaien. Door de kappen 180 graden te draaien worden de latten verlaagd, waardoor er een wezenlijke schouderzone ontstaat die drukverlagend werken op schouders en nek.

Bekijk de Dormiente lattenbodem met draaibare schouderzone >

Het Oostenrijkse merk Team7 heeft een lattenbodem met een bewerkte schouderzône. De speciale bewerking geeft een aanzienlijk zachtere en drukverlagende schouderzône van deze metaalvrije lattenbodem.

- Bekijk de TEAM7 lattenbodem met zachtere schouderzône >

Bij standaard beddenspeciaalzaken wordt een zachtere matras aanbevolen om de schouders meer ruimte te geven. Echter een zachtere matras kan uiteindelijk ook rugklachten geven, omdat het matras niet voldoende weerstand=ondersteuning aan het gewicht kan geven. Met de lattenbodem met schouderzone kan een correcte hardheid ten opzichte van iemands gewicht gekozen worden waarbij de schouders heerlijk wegzinken en de rest van het lichaam optimale ondersteuning krijgt tijdens de slaap.

Lattenbodem met schouderzone

2. Handverstelbare lattenbodem

Comfortabel in bed lezen en de benen hoger leggen, dat kan allemaal met de handverstelbare lattenbodem van Bedaffair. De handverstelbare lattenbodems kunnen het hoofdeinde en de voeteinde verstellen.

Als het volledige bovenlichaam ondersteunt moet worden, dan adviseren wij het hoofdeinde op 45° in te stellen. Bij het voeteneinde is een verhoging van zes centimeter erg aangenaam. Dit ontlast de benen en helpt de doorbloeding bij hart en vaatziekten. Bij de keuze van matrassen, mits deze niet door Bedaffair geleverd worden, raden wij u aan het advies van de fabrikant wat betreft de mogelijkheid tot verstelbaarheid van een matras in acht te nemen en te testen of het knikpunt van de handverstelbare lattenbodem niet ongewenste fouten en kuilen geeft.

Bedaffair heeft keuze in metaalvrije handverstelbare lattenbodems of handverstelbare lattenbodems met metaal.

Handverstelbare lattenbodems

3. Electrisch verstelbare lattenbodem

Een electrisch verstelbare lattenbodem wordt bedient met een druk op de knop waardoor u verschillende ligposities in kunt stellen. Zowel 28 lats als 42 lats lattenbodems hebben electrisch verstelbare bodems.

Electrisch verstelbare lattenbodems bieden een hoog comfort, met name als u in bed vaak leest of tv kijkt en daarbij met een prettig ontspannen rug of benen in bed kan liggen. Ook bij ziekte en lang verblijf in bed is de verstelbaarheid van deze lattenbodem ideaal.

Electrisch verstelbare lattenbodem onderscheiden zich aan de hand van electrisch gestuurde elementen en de kracht van de motor(en). Waarbij u erop kunt letten dat het hoofdeinde als de knie verstellling onafhankelijk van elkaar verstelbaar zijn, hier is ook een electrische verstelbare lattenbodem zinvol.

Belangrijk bij een electrisch verstelbare lattenbodem is de netvrijschakelaar: de netvrijschakelaar verhindert, dat er electromagnetische stoor- en spanningsvelden ontstaan.

Electrisch verstelbare lattenbodem

4. Elastische lattenbodem

De zeer elastische en hoog flexibele lattenbodem van TEAM7 ontlast de ruggewervel èn ondersteunt deze doordat de natuurlijk s-vorm van de ruggewervel behouden blijft. In welke slaappositie u ook ligt. De geperforeerde beuken latten in de schouderzône zorgen voor een ideale inzinkdiepte en ontspannen de ruggewervel in elke slaappositie. De elastische lattenbodem heeft individueel instelbare vering in de lenden- en heupzône waardoor deze ten alle tijde rekening houdt met lichaamscontouren en lichaamsgewicht. Doordat er geen drukpunten ontstaan, zelfs niet bij dunnere matrassen, blijft de bloedcirculatie functioneren en ontspannen de spieren optimaal. De elastische lattenbodem van TEAM7 kan geplaatst worden met een speciaal frame van TEAM7.
TEAM7 heeft deze lattenbodem ondermeer geïntegreerd in het uniek ontwikkelde AOS slaapsysteem. 

- Bekijk de TEAM7 elastische lattenbodem >

Elastische lattenbodem 

5. Lattenbodem voor zware mensen

Voor mensen vanaf 120 kg adviseren wij de lattenbodem XXL van Dormiente. Deze massief beukenhouten lattenbodem bestaat uit een extra verstevigde beukenhouten frame met 45 extra stevige bolstaande beukenhouten latten. De lattenbodem of bedbodem XXL van Dormiente heeft een fijne comfortzone in de schouder en een individuele lenden verstelling. De lattenbodem XXL is geschikt voor personen vanaf een gewicht van 120 kg. die een goed of stevig ligcomfort wensen van een stabiel en massief onbehandeld beukenhouten bedbodem. De lattenbodem XXL van Dormiente is geschikt voor alle soorten matrassen. Optioneel bij de lattenbodem XXL voor zware mensen is een motorische verstelbaarheid.

- Bekijk hier de Dormiente XXL lattenbodem voor zware mensen >

Dit bericht is geplaatst in Advies Op .

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking