Hormoonverstorende stoffen in je slaapkamer interieur

Je kunt veel doen om gezonder te leven, ontsnappen aan plastic is in onze samenleving bijna niet mogelijk. In veel van dat plastic of kunststof zitten hormoonverstorende stoffen met ingewikkelde namen als bisfenol A (BPA), ftalaten en weekmakers die ongemerkt invloed uitoefenen op onze gezondheid.

Kunststof en pesticides ontregelen hormoonhuishouding

Inmiddels heeft de wetenschap niet stilgezeten. We weten nu dat er behoorlijk wat stoffen in het milieu zitten, die net als pesticide DDT, onze hormoonhuishouding ontregelen. Ze gedragen zich allemaal bijna exact als onze eigen natuurlijke hormonen. Juist omdat ze zo natuurlijk lijken voor ons lichaam, worden ze niet onderschept door ons immuunsysteem en dringen ons lichaam makkelijk binnen. Hormoonverstorende stoffen zenden andere signalen uit dan onze eigen hormonen. Het complexe en delicate samenspel van natuurlijke lichaamseigen hormonen wordt hierdoor behoorlijk ontregeld. Het blijkt dat zelfs heel lage concentraties ons hormoonsysteem enom beïnvloeden.

De hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) zit bijna altijd in een regulier chemisch matras. Dit is dezelfde stof die wordt gebruikt in vlamvertragende middelen. Bisfenol A is een zogenaamde endocriene disruptor, dit wil zeggen dat het het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. BPA is een xenohormoon, een lichaamsvreemd hormoon. Sedert de jaren '30 van de 20e eeuw is bekend dat bisfenol A (BPA) een (zwak) oestrogeen is. Ofwel een xeno-oestrogeen.

Belang van een natuurlijk slaapkamerinterieur voor je gezondheid

Een matras is het intensiefst gebruikte slaapkamermeubel in ons leven. We slapen er gemiddeld 25 jaar van ons leven op. Veel mensen weten echter niet waar ze op slapen. Negen van de tien mensen slapen namelijk nog steeds op giftige synthetische matrassen en boxspring bedden. Een schrikbarend aantal.

Terwijl we van voeding en kleding wel alles willen weten wat betreft fast fashion, e-nummers, bespoten met pesticiden, additieven, vrij kleur-, smaak-, of geurstoffen enzovoort. Maar dat veel mensen, baby’s en kinderen gemiddeld 8 uur per nacht, 7 dagen in de week, doorbrengen op een plastic chemisch matras, daar staan niet veel mensen bij stil. Laat staan bij het feit dat ongeboren kindjes gezondheidsklachten en geboorteafwijkingen kunnen krijgen omdat de aanstaande moeder, zonder dat ze het weet, op een matras slaapt waar hormoonverstorende stoffen inzitten.

Daarom maakt Bedaffair alleen matrassen, dekbedden, kussens, bedden en toppers van 100% natuurlijke duurzame materialen. Met respect voor mens, dier en milieu. Klik hier om meer te lezen over onze impact.