De eisen aan een kinderkussen (van 2 tot 6 jaar) zijn anders dan die aan een hoofdkussen voor volwassenen. Omdat kinderen uitsluitend in de nacht groeien is een goede lighouding erg belangrijk. Kinderkussens zijn dunner, wasbaar en, indien van natuurlijke materialen, goed ademend. Welk kussen het meest geschikt is voor jouw kind, is ondermeer afhankelijk van de temperatuur (heeft het kind het snel warm bijvoorbeeld), de slaaphouding en van het matras.

Een slecht of oud kinderhoofdkussen ligt niet alleen oncomfortabel, het kan hoofd-, schouder-, en nekpijn geven en zelfs allergieën veroorzaken. Als jouw kind toe is aan het eerste kussen of een nieuw hoofdkussen, houd er dan rekening mee dat het doel van een kinderhoofdkussen is dat de ruimte tussen hoofd en schouder wordt gevuld als het kind in bed ligt. Het perfecte kinderhoofdkussen zorgt er voor dat het hoofd en de ruggengraat in een gelijkwaardige lijn liggen als het kind gaat slapen in zijn of haar favoriete slaappositie. Zoals het kind rechtop staat, een gelijkwaardige lijn tussen hoofd - romp, zo zou het in bed moeten liggen.

Belangrijke vragen bij het kiezen van een kinderhoofdkussen

- transpireert mijn kind veel tijdens de slaap? (heeft het kind het snel warm)
- welke slaaphouding heeft mijn kind?
- welk materiaal past bij mijn kind?
- hoe kan mijn kind het beste testen?
- wat als ik een nieuw matras koop voor mijn kind?

Hieronder geven we antwoord op een aantal van deze vragen:

Bedaffair heeft duurzame kinderhoofdkussens van natuurlijke materialen zoals wol, dons, kapok en paardenhaar. Van synthetische of (natuur)latex kussens hebben wij de ervaring dat deze de lichaamstemperatuur te hoog laten oplopen doordat er te weinig ventilatie en vochtregulatie plaatsvindt, wat overmatig zweten bevorderd. Die laten we hier dus buiten beschouwing.

Wollen kinderkussen: Een wollen kinderhoofdkussen ventileert goed, doch het minste van onderstaande natuurlijke materialen. Wol voelt wel warmer aan, en heeft veerkrachtige kwaliteiten. Een wollen kinderkussen is ook hypoallergeen.

Donzen kinderkussen: Dons neemt goed vocht op en ventileert prima. Dons werkt niet verkoelend, maar is luchtig en licht materiaal.  Onze donzen kinderkussens zijn NoMite gecertificeerd en daardoor heeft de huismijt geen kans om te overleven.

Katoen hoofdkussen: Een katoen hoofdkussen voelt lekker koel aan. Koeler dan dons of wol. Katoen is 100% plantaardig, perfect voor een vegan lifestyle én makkelijk wasbaar.

Paardenhaar hoofdkussen: Een paardenhaar kinderkussen ventileert als één van de beste. Het is koel bij warmte en warm bij koude. Zelfs bij kinderen die veel zweten of bij hoge koorts blijft een paardenhaar kinderkussen droog. En bovendien kan je kindje er heerlijk, veilig en gezond op slapen, vrij van schadelijke synthetische stoffen, huismijt en schimmel. 

Klik en bekijk hier de collectie eco kinderkussens >

Hoe kies ik een nieuw hoofdkussen voor mijn kind

Wij adviseren altijd om even te komen proefliggen in de winkel, zo kan je je persoonlijke voorkeuren met onze authentieke ambachtelijke beddenmakers doorlichten, én kunnen wij ook advies geven over hoe je het beste een kussen kan testen met je kind.