Na de geboorte van een baby krijgt de groei van het kind een versnelling. Wanneer je baby of kind slaapt, zijn worden groeihormonen actief. Om de snelle groei van het lichaam van een baby te ondersteunen, en dan met name de kwetsbare ruggewervel, is het belangrijk dat het matras en ledikant van goede, veilige kwaliteit is. Ondersteunend, stabiel en comfortabel zijn de drie belangrijkste aspecten. Daarnaast is het belangrijk om je kind te laten opgroeien in een gezonde, fijne omgeving. Dit kan je doen door de slaapkamer natuurlijk en ecologisch in te richten, vrij van schadelijke chemische stoffen.

Gezond slapen voor jouw kind of baby

De slaap is van levensbelang voor een baby of kind. Een baby of kind kan minder lang zonder slaap dan zonder eten. Gedurende de nacht doorloopt een baby of kind meerdere slaapfasen.
Bij schoolkinderen lossen de slaapfasen, lichte slaap, diepe slaap, droomslaap, zich ongeveer elke 65 minuten af. Tussen de slaapfasen door worden (jonge) kinderen kort wakker, draaien zich wellicht even om, openen de ogen, murmelen iets en slapen weer verder. Minstens 6 x per nacht herhaalt dit slaapfase patroon zich bij kinderen.

De eerste helft van de slaap is dus de diepe slaap. De groeihormonen van je baby of kind pieken in deze fase, en stimuleren de aanmaak van eiwitten. Overdag worden in het lichaam van je baby of kind eiwitten afgebroken, door het stresshormoon cortisol. Tijdens de diepe slaap van je baby of kind bereikt het cortisolniveau precies zijn laagste waarde: en kunnen groeihormonen rustig de eiwitten aanvullen zonder dat die meteen worden afgebroken. Baby's en kinderen groeien ’s nachts dan ook het hardst.

Welke uitwerking heeft de slaap van een baby op de groei van de wervelkolom?

De wervelkolom van een baby of kind groeit gedurende de eerste 20 jaar van zijn of haar leven ALLEEN tijdens de slaap. Een gezonde, baby-, kinder-, of peuter matras ondersteunt een gezonde groei van de kwetsbare wervelkolom. Om problemen in lichaamshouding en mogelijke rugproblemen als volwassenen te voorkomen is een stabiel en gezond baby matras een belangrijk basis babyartikel.

Maar elk kindje is natuurlijk uniek, daarom nodigen we je graag uit bij onze ambachtelijke slaap en bed specialisten. Zij kunnen je persoonlijk adviseren en meedenken over hoe we de groei van jouw kindje het beste kunnen ondersteunen.