Linnen Beddengoed | Wat zijn de voordelen van linnen?

Duurzaam Linnen Beddengoed en Linnen Dekbedovertrek bij Bedaffair

Wat zijn de voordelen van linnen?

Linnen, dé seizoenstrend tijdens de warme zomer- en lentemaanden. Wij houden ervan! Het sterk duurzaam materiaal met een soepele textuur en hoge kwaliteit. Linnen is tijdloos en duurzaam. Maar hoe duurzaam is het? En is linnen écht beter dan katoen of polyester?

Linnen Beddengoed uit Europa

De linnen voor ons beddengoed komt uit de Europese vlasplant. Ook het linnen wat Bedaffair verkoopt, is Europees geteeld en geproduceerd (van de Franse vlasplant). Zo houden we de keten transparant en overzichtelijk. Dit is belangrijk, want zo houden we onze ecologische voetafdruk minimaal. Daarnaast heeft linnen een hogere kwaliteit dan synthetische stoffen, bamboe, tencel of katoen. Dit komt door de lange sterke vezel van linnen. 

Dit vezel is gegroeid in West-Europa, in een vochtig zeeklimaat met een rijk bodem. Sommige Europese landen hebben zelfs een erg rijke traditie in het verbouwen van linnen. Oftewel, jarenlange ervaring in het kweken van duurzaam vlas.

In de folklore van Litouwen heeft linnen nog steeds een bijzondere plek. Hier vind je ook verschillende kleinschalige ateliers die werken met de linnen stoffen. 

Tip: Bekijk hier het hoogwaardige linnen beddengoed van Bedaffair

Linnen dekbedovertrek van Bedaffair

 

Duurzaamheid en kwaliteit van linnen dekbedovertrek en hennep beddengoed 

Linnen beddengoed en linnen dekbedovertrek is één van de meest duurzame stoffen die je maar kan hebben. Ook gaat het veel langer mee dan katoen of bamboe stof, door de enorm sterke vezel. Samen met natuurlijke bastvezels zoals hennep, is linnen een van de stoffen met de laagste ecologische voetafdruk.

Deze impactkaart van Milieucentraal laat dit goed zien.

Hoe komt het dat linnen zo veel duurzamer is dan de rest? Bedaffair legt het uit:

 1. Alle delen van de vlasplant zijn bruikbaar - oftewel zero waste!
 2. De zaden (lijnzaad) zien we ook terug in zeep, cosmetica en voeding
 3. De kortere linnen vezels worden gebruikt voor touwen en grove garen
 4. De fijne lange sterke linnen vezels worden gebruikt voor hoogwaardige kwaliteit stof 
 5. Linnen gaat tot wel 30 jaar lang mee & heeft een natuurlijke resistentie tegen motten

 

Wat is beter: Linnen, Bamboe Katoen of polyester?

Linnen heeft

 • Minder land nodig dan Katoen. De vlasplant groeit ook in arme grond met minder landoppervlakte dan katoen.
 • Minder water nodig. Ten opzichte van katoen heeft de vlasplant maar de helft van de hoeveelheid water nodig.
 • Minder transport nodig. Linnen wordt voornamelijk in Europa geteeld. Katoen teelt vindt plaats in gebieden als Azië en Zuid Amerika.
 • Minder energie nodig. Bij de productie van linnen is het energieverbruik slechts 8% van het totale energieverbruik van polyester productie.
 • Minder tot geen pesticiden en herbiciden. Zelfs wanneer vlas niet 100% biologisch geteeld wordt, zijn de gebruikte hoeveelheden onkruidverdelgers en pesticiden significant minder dan bij katoen. Waarbij bamboe ook weer enorm veel pesticiden nodig heeft om te groeien.

vlas teelt voor linnen

 

Wat zijn de voordelen van slapen onder linnen beddengoed en linnen dekbedovertrek?

Linnen is van nature een ademende en ventilerende stof. Nog meer ventilerend dan katoen of bamboe stof. Door deze ademende kwaliteiten zorgt linnen voor koelte in hete temperaturen, en creëert warmte in koude winters.

Daarnaast absobeert linnen ook veel meer vocht dan andere stoffen. Het zorgt voor een droog bedje, zodat je altijd een aangename en stabiele temperatuur hebt tijdens het slapen. Deze stabiliteit zorgt ook weer voor veel minder rugklachten en/of nekpijn bij opstaan! Én tegen een stram, pijnlijk gevoel in de spieren na het slapen.

Het houdt ook geen bacteriën vast, dankzij deze ventilerende stof. Het is dus hypoallergeen én antibacterieel. Waardoor je zorgeloos in slaap kunt vallen, vooral als je last hebt van stof allergieën.

Tip: Bekijk hier de collectie schone linnen dekbedovertekken, voor een fijne ochtend en een diepe slaap.

De voordelen van linnen nog even op een rijtje:

 • ademend & ventilerend
 • ideaal voor de warme dagen / nachten
 • hypoallergeen en antibacterieel
 • hoge kwaliteit & gaat 30 jaar lang mee
 • milieuvriendelijk

Hoe was je linnen en hoe onderhoud je je linnen beddengoed?

Als je een linnen dekbedovertrek koopt, is het belangrijk om te kijken of het een mix is met andere stoffen of puur linnen. Er bestaan ook linnen blends met katoen of polyester. Hier kunnen voordelen aan zitten. Bij een blend met biologisch katoen, zorgt het voor minder kreuken. Aangezien linnen zelf veel kreukt.

Linnen is een materiaal dat leeft; het heeft een unieke textuur. Een linnen dekbedovertrek, hoeslaken of kussensloop is dus niet glad, maar altijd licht gekreukt. En dat licht gekreukte van linnen, dat hoort bij de natuurlijke stof. De unieke textuur van de linnen stof geeft een mooie boho uitstraling en exclusiviteit.

Daarnaast is het linnen beddengoed bij Bedaffair ook makkelijk te wassen! Wassen kan gewoon op 40 graden in de wasmachine, 60 graden kan zelfs ook. Ons linnen beddengoed kan daarna gemakkelijk in de droger. 

Ga lekker liggen onder ons duurzame Luxe Linnen Beddengoed!

Vorige 5 Duurzame Moederdag Cadeau Tips
Volgende Feiten en fabels van eco leren (slaap)banken
Comment(s)