Opiniestuk in The Optimist: 'Textielbranche moet weer aan de hennep'

Toen Bedaffair in 2020 de natuurlijke beddengoed collectie ging uitbreiden met bio hennep dekbedden, onderdekens en matrassen vond co-founder en eigenaar Marjolein Vaders het tijd voor meer bewustzijn over het klimaatpositieve hennep. Haar onderzoek naar de bewogen geschiedenis van deze textielvezel is omgezet in dit interessante artikel. Een ode aan deze unieke en zeer nuttige textielvezel. Met aanvullingen over katoen en de enorme vervuiling die al lange tijd speelt in de textielindustrie door Roosmarie Ruigrok.

De Textielbranche Omdraaien

"De textielbranche moet alle zeilen bijzetten om de henneptextielproductie in Nederland weer terug te halen. Om het milieu te redden, hennepvezel te herintroduceren en Nederland weer een welvarend textielland te maken.

In maar liefst 60 procent van alle kleding zit plastic. Dit ter voorkoming van snelle slijtage door de wasmachine van dunne, katoenen kleding. Maar die plastics in kleding hebben een dramatische impact op de aarde. De Plastic Soup in onze oceanen is deels ontstaan door de microplastics uit onze kleding. Bovendien maakt deze plastic-katoen mix het haast onmogelijk om textiel te recyclen. Niet voor niets staat textiel op nummer zeven van meest vervuilende producten op aarde. Om deze vervuiling te stoppen is actie vereist." Benieuwd naar hoe hennep in de slaapsector past? Bekijk hier onze hennep dekbedden.

DOOR: MARJOLEIN VADERS EN ROOSMARIE RUIGROK

Klik op deze link om het volledige artikel te lezen >>