In de pers: Polyester 97% hogere negatieve milieu- en klimaatimpact dan dons

Persbericht: Polyester 97% hogere negatieve milieu- en klimaatimpact dan dons

Publicatie over Bedaffair dons dekbedden in het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen: Een dekbed gevuld met polyester is veel slechter voor het klimaat en milieu dan een dekbed gevuld met dons. Dit blijkt uit een ‘life cycle analyse’ (LCA), een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Long Trail Sustainability in opdracht van het International Down and Feather Bureau (IFDB).

Klik hier en lees het volledige artikel op Duurzaam Ondernemen >

Duurzaam Ondernemen met Donzen Dekbed van Natuurlijke Kwaliteit

“Een enorme stap voorwaarts in het aantonen dat plastics, zoals polyester, buitengewoon schadelijk zijn voor het klimaat, het milieu en onze gezondheid”, zegt Marjolein Vaders, eigenaar Bedaffair, fabrikant van natuurlijke, bodemverrijkende, recyclebare matrassen en boxsprings.

In het onderzoek zijn de vulmaterialen dons en polyester vergeleken, vullingen voor dekbedden en kussens. Gekeken is naar de invloed van de materialen op het klimaat, het gebruik van grondstoffen, invloed op ecosystemen en op de menselijke gezondheid. Uit deze levenscyclusanalyse (LCA) komt het dons, op alle fronten, als winnaar naar voren. Dons heeft tussen vijfentachtig – zevenennegentig procent minder (negatief) milieu-impact dan polyester. De negatieve impact van polyester vulmateriaal blijkt achttien keer hoger dan die van dons. Het onderzoek gaat over vulmaterialen gebruikt voor dekbedden, kussens, slaapzakken, etcetera.

Levensduur en plastic soup van synthetische polyester dekbedden

Polyester vullingen hebben een levensduur van 2 jaar. Donzen vullingen gaan vele jaren mee. Een dekbed gevuld met dons of polyester kan gewassen worden. Vaders: “Waar dons echter volledig onschadelijk is, zijn de microplastics van het polyester mede-verantwoordelijk voor de ‘plastic soup’ vervuiling van de oceanen.”

Verantwoord en gecertificeerd donzen dekbedden

Naast de positieve impact van dons heeft het dons van Bedaffair een dierenwelzijnskeurmerk. Het bedrijf weet waar het dons voor haar dekbedden en kussens vandaan komt en hoe het wordt verwerkt. Het Downpass keurmerk geeft aan dat de boerderijen en de rest van het proces aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. “De dieren worden niet levend geplukt, zij worden niet gevoederd onder dwang en hebben altijd toegang tot vers voer en vers drinkwater. De boerderijen die dit keurmerk dragen worden jaarlijks gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat zij voldoen aan deze standaarden. Het keurmerk is van toepassing op eenden- en ganzendons.”

Bekijk hier de Bedaffair collectie diervriendelijke donzen dekbedden.

Of klik hier voor onze gerecyclede donzen dekbedden!