Latex kussen wassen - Hoe onderhoud ik een latex - dons hoofdkussen

Ons hoofdkussen is belangrijk voor een energieke ochtend en een gezonde slaap, belangrijk dus om het goed te onderhouden. Allereerst is een goede ventilatie in de slaapkamer en het regelmatig verschonen van jouw bed altijd een must. Om ervoor te zorgen dat je nog langer plezier hebt van jouw hoofdkussen geven we je enkele algemene tips. Ben je op zoek naar meer specifieke vragen over het onderhouden van jouw bed, of iets weten over het kussen en materiaal dat je in huis hebt, neem dan contact met onze slaap en bedden specialisten via info@bedaffair.nl of via telefoon op 023 – 3036897

Jouw Biologische Kussen Onderhouden

1. Dagelijks opschudden en opfrissen

Na een hele nacht slapen en knuffelen hebben de meeste kussens een andere vorm aangenomen. Schud daarom altijd even je kussen ’s ochtends op om het weer in zijn originele, luchtige vorm te krijgen. Zonder vouwen en kreukels kan het kussen namelijk makkelijker ventileren en kan het vocht van de afgelopen nacht je kussen verlaten. Gelukkig bestaan onze eco kussens wel al uit natuurlijke materialen die uitstekende ventilerende en ademende kwaliteiten hebben. Maar daarnaast slaapt een opgeklopt kussen veel lekkerder. Opschudden is gelukkig makkelijk en kan zonder poespas, gewoon met je handen. Pak vooral geen mattenklopper of ander grof geschut bij: zo beschadig je de hoes van het hoofdkussen, en loop je het risico dat het fijne vulmateriaal door de tijk (hoes) naar buiten komt.  

Voor een frisse opkikker van jouw duurzame Bedaffair hoofdkussen, leg je het op een droge rustige dag in de raamopening of buiten op een droogrek. Deze gezonde buitenlucht ventileert als de beste en de frisse wind kan er even lekker overheen om alles te herstellen. Let er wel op dat natuurlatex en dons beter niet in de volle zon kunnen, om uitdroging en kwaliteitsvermindering te voorkomen.  

2. Ventileer je Slaapkamer

Naast ventilatie van jouw duurzame kussen, is het natuurlijk lekker om de hele slaapkamer te ventileren. Slaap bijvoorbeeld met het raam open, zodat overtollig vocht niet in je biologisch beddengoed kruipt, maar makkelijk via het raam weg kan. Als slapen met het raam open geen optie is, kan je er ook voor kiezen om de slaapkamerdeur op een kier te zetten. Draai in beide gevallen wel de kachel dicht, dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten!  

3. Gebruik een kussenbeschermer en hoes

We adviseren je altijd een biologisch kussenbeschermer en kussenhoes te gebruiken, zo gun je je hoofdkussen een nog langer leven. Hierdoor slaap je zelf ook schoner, duurzamer en gaat je kussen dus nog langer mee. Deze hoezen zijn namelijk makkelijk wasbaar in de wasmachine. Het maakt je kussen ook iets minder los en makkelijker vormbaar. Plus, het is handig om mee te nemen op reis, voor een schoon gevoel in je verblijf of hotel.

4. Verschoon regelmatig je beddengoed

Het klinkt hopelijk voor de hand liggend, want de meeste mensen verschonen hun beddengoed met behoorlijke regelmaat. Dit is natuurlijk fris voor jouw gezonde slaap, maar ook goed voor het onderhoud van de spullen waar het beddengoed omheen zit. Houd wel rekening met de verschillende wasvoorschriften van verschillende natuurlijke materialen, dit staat meestal wel op de label van het beddengoed.

5. Toch wassen?

De natuurlatex kern van onze natuurlatex kussens is onderhoudsvrij, indien je gebruik maakt van de bovenstaande stappen. We adviseren je dan ook niet de natuurlatex nat te maken, daardoor kan het gaan brokkelen. Als er een vlek op het kussen zelf komt, kan je deze wel proberen te verwijderen met een zachte, licht vochtige doek met eventueel een ecologisch wasmiddel.