5 Tips om huisstofmijt voorkomen in de slaapkamer

Is er bij jou of je kind een allergie voor huisstofmijt vastgesteld? Geen paniek, dit gebeurd bij veel mensen. Met onze tips en adviezen kan iedereen de huisstofmijt onder controle krijgen. Huisstofmijt 100% wegwerken is helaas onmogelijk. Maar wij kunnen zeker helpen met een groot deel. 

Waar leeft een huisstofmijt van?

Een huisstofmijt vindt warmte en vocht ideaal. Een temperatuur van 20 graden en een luchtvochtigheid van minimaal 60% is een prima klimaat voor een huisstofmijt. Hoe warmer en hoger de luchtvochtigheid hoe prettiger de huisstofmijt het vindt. In een slaapkamer is de luchtvochtigheid over het algemeen erg hoog, dit komt door onze adem tijdens de slaap maar ook door het zweten 's nachts. Helemaal als we tijdens de slaap geen ramen op een kier open hebben staan. Bij een gesloten raam kan het transpiratievocht en het vocht uit onze adem niet goed geventileerd worden en stijgt de luchtvochtigheid aanzienlijk in de slaapkamer. Zorg dus voor goede ventilatie.

De huisstofmijt is ook groot fan van donkere hoekjes en plekjes. Hoe meer daglicht in de slaapkamer schijnt, hoe beter het is om de huisstofmijt te verjagen. Sla daarom je bed altijd open overdag en klop je beddengoed op. Want als je het bed opmaakt, dan blijft het donker tussen matras en dekbed en dat vergroot het bestaan van huisstofmijt.

Hoe huisstofmijt aanpakken?

 1. De slaapkamer luchten

Door te luchten verlaag je de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Ramen open of in ieder geval op een kier, liefst dag en nacht als het mogelijk is. En zorg voor ademende, ventilerende materialen in je bed. Zoals de hoogwaardige natuurlijke stoffen.

2. Temperatuur verlagen

In de winter, herfst en lente zal dit niet heel moeilijk zijn. In de zomer kan het lastiger zijn. Ventileren blijft dan heel belangrijk. Het matras, dekbed, kussen moeten zo droog mogelijk blijven. Een huisstofmijt overleeft droogte niet.
Let goed op of een matras, dekbed of kussen lang nat blijft na de nachtrust, want dan is het product niet geschikt voor allergiepatiënten. Het materiaal van het matras, kussen of dekbed ademt dan niet goed genoeg en zal het vermeerderen van huisstofmijt bevorderen. Zorg hier dus weer voor hoogwaardige natuurlijke stoffen, die hebben altijd perfecte ventilerende en ademende kwaliteiten.

3. Maak je bed niet op

Klop je beddengoed iedere ochtend even op en laat het liefst uw deken of dekbed de hele dag opengeslagen liggen. Dan ventileert en droogt uw matras en beddengoed het snelst. Bovendien heeft de huisstofmijt een hekel aan licht.

4. Zorg voor een dichtgeweven tijk (hoes) om je matras

Een goede kwaliteit matras, kussen en dekbed hebben altijd een zeer dicht geweven tijk (hoes). Een dicht geweven tijk voorkomt dat de huismijt in het kussen of dekbed gaat wonen. Hij komt er eenvoudig gezegd gewoon niet in. Een synthetisch dekbed of kussen met een los geweven tijk is gemakkelijk toegankelijk voor een huisstofmijt. Doordat een synthetisch dekbed of kussen langer vochtig blijft, zal de huisstofmijt zich makkelijk kunnen vermeerderen. 

5. Investeer in slaapproducten met het NoMite keurmerk

Nomite is een keurmerk van de European Down & Feather Association (EDFA). Donzen dekbedden en kussens met dit label zijn geschikt voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt en voor mensen met astmatische aandoeningen. Zij controleren elk product op de opbouw van het dons, zodat het een onmogelijke leefomgeving wordt voor huisstofmijt. De groei en voortplanting van de mijt heeft namelijk een bijzonder microklimaat nodig: hoge luchtvochtigheid en omgevingstemperaturen van ca. 25 °C. Het NOMITE®-keurmerk geeft aan dat het beddengoed geschikt is voor mensen die lijden aan huisstofmijtallergie.

 

 Bekijk het NoMite beddengoed