Tips tegen lage rugklachten na het slapen 

Lage rugpijn bij opstaan, een vervelend begin van de dag. Maar helaas heeft meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders hier last van. Daarom helpt Bedaffair je graag met 2 tips van onze slaap experts.

’s Nachts is het moment voor je rug om te herstellen van dagelijkse activiteiten. Maar als je een slecht bed hebt met een verkeerd matras, kun je rug niet genoeg ontspannen. Dit zorgt voor spanning en stress in je spieren, waardoor men dus een slechte nachtrust ervaart én rugpijn na het slapen.

Het gaat alleen niet om je rug, je gehele lichaam moet goed ondersteund zijn tijdens de slaap. Als je bekken, wervelkolom en nek tijdens het slapen niet voldoende ondersteund zijn, rust je ’s nachts niet voldoende uit. Dat kan zelfs chronische rugpijn of andere lichamelijke schade als gevolg hebben. Aandacht voor ergonomie tijdens het slapen is dus noodzakelijk. 

Wat is de oorzaak: Een verkeerde slaaphouding

Lage rugpijn bij opstaan komen namelijk vaak voort uit een verkeerde slaaphouding: het slapen in een foetushouding. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerd en niet orthopedisch matras.

Bedaffairs ambachtelijk beddenspecialist Arend Vaders heeft 27 jaar ervaring in ergonomische bedden en slaap adviezen, daarom geeft hij jou alvast wat algemene tips tegen lage rugpijn in de ochtend.

 

1. Voorkom rugpijn bij opstaan met orthopedisch aanpasbaar matras 

Een verkeerd matras kan de foetus-houding stimuleren, die rugklachten veroorzaakt. Een goed matras kan een correcte en dynamischer lighouding stimuleren. Onze slaap expert heeft gelukkig veel ervaring als ambachtelijk beddenmaker. Hij weet exact hoe een matras is opgebouwd en welke technische eigenschappen een ergonomisch ligcomfort tot stand brengt.

 Bekijk de aanpasbare boxsprings 

Dit is voor ieder lichaam weer anders, we zijn namelijk allemaal even uniek. Iedereen heeft zo hun eigen slaaphouding, lichaamsvormen en voorkeuren. En dit zijn belangrijke aspecten om mee te tellen voor een correcte ergonomische ligging. 

Benieuwd welk matras dan de beste kwaliteit geeft en de beste ergonomie voor jou? Neem contact op voor vrijblijvend advies.

 

2. Eenvoudige oefeningen tegen rugklachten (korte termijn)

Als we ons lichaam met moeite (stram) of met pijn (rugpijn) in beweging brengen, dan wordt dit veroorzaakt door de psoas spier. Deze eenvoudige oefeningen kunnen verlichting geven bij rugklachten en de psoas spier helpen ontspannen.

Let op je houding overdag, dit kan je houding 's nachts namelijk ook veel helpen. Dit doe je door regelmatig makkelijke lichaamshouding oefeningen te doen.

Hier een voorbeeld: Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Beweeg vanuit deze houding beide knieën langzaam naar links en daarna naar rechts. Houd beide schouders op de grond. Herhaal deze oefening 1 minuut lang.

Vervolgens ga je op je handen en knieën staan. Maak uw je rug zo hol mogelijk door de billen naar achteren te duwen en de buik naar voren te steken. Trek daarna de rug weer zo bol mogelijk. Adem in bij de holle rug, en adem uit bij de bolle rug. Herhaal dit 2 minuten lang. Zo zijn er nog veel meer oefeningen om je rug te versterken en je houding overdag te verbeteren.

 

 Contact met onze slaap expert