FAQs bij Bedaffair

Veelgestelde vragen

Over onze duurzame producten op maat

 

Matrassen

 

Wat maakt natuurlijke matrassen beter dan traditionele matrassen?


Natuurlijke matrassen bieden verschillende voordelen vergeleken met traditionele matrassen, waardoor ze een betere keuze zijn voor je slaap en het milieu. Een van de meest opvallende voordelen is de levensduur. Natuurlatex matrassen gaan ongeveer 15-20 jaar mee, pocketveer matrassen hebben zelfs een levensduur van 35 jaar of meer. Dit is aanzienlijk langer dan de gemiddelde levensduur van traditionele matrassen (10 jaar). Bovendien kunnen pocketveer matrassen volledig gerepareerd en aangepast worden om te voldoen aan veranderende behoeften, zoals een andere lichaamsbouw, wat ze een duurzame en kosteneffectieve optie maakt op lange termijn.

Een ander belangrijk voordeel van natuurlijke matrassen is hun vermogen om uitstekend te ventileren. Natuurlijke materialen, zoals natuurlatex, hennep, biologisch katoen en paardenhaar, staan bekend om hun ademende eigenschappen, waardoor vocht effectief wordt afgevoerd en de luchtstroom wordt bevorderd. Dit helpt niet alleen om een comfortabele en droge slaapomgeving te creëren, maar voorkomt ook schimmelvorming, wat een veelvoorkomend probleem kan zijn bij matrassen die onvoldoende ventileren.

Daarnaast zijn natuurlijke matrassen hypoallergeen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen met allergieën of gevoeligheden. De uitstekende ventilatie (tegen huisstofmijt) en afwezigheid van synthetische materialen en chemische toevoegingen betekent dat er minder kans is op allergische reacties en irritaties. 

 

Hoe kies ik welk duurzaam matras het beste is voor mij?


Het kiezen van het juiste matras hangt af van persoonlijke voorkeur, slaaphouding en eventuele gezondheidsbehoeften. Het hangt dus af van verschillende factoren. Er is een breed aanbod in natuurlijke matrassen in materialen en ligcomfort zoals hard, medium of zacht. Onze specialisten kunnen je adviseren in de showroom of online, op basis van jouw individuele behoeften en voorkeuren.

 

Wat is het verschil tussen tencel/natuurlatex en paardenhaar/pocketveer matrassen?


Natuurlatex en tencel matrassen staan bekend om hun comfort en flexibiliteit, het past zich aan aan de contouren van het lichaam voor optimale ondersteuning en drukverlichting. Ze bieden een ideale combinatie van veerkracht en zachtheid.

Paardenhaar en pocketveer matrassen combineren de stevigheid van pocketveren met de natuurlijke vochtregulerende en ventilerende eigenschappen van paardenhaar. Dit resulteert in een matras dat uitstekende lichaamsondersteuning, temperatuurregulatie en een droge slaapomgeving biedt. Deze matrassen kunnen laag per laag voor comfort volledig op maat gemaakt worden.

 

Kunnen de vegan matrassen dezelfde comfortniveaus bieden als niet-vegan matrassen?


Zeker. Er is geen duidelijk voelbaar verschil. Dit gaat puur om persoonlijke voorkeur. Deze vegan matrassen zijn ontworpen met hoogwaardige, plantaardige materialen zoals natuurlatex, tencel, biologisch katoen, en hennep, die niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar ook uitstekende ondersteuning en comfort bieden. Vegan matrassen zijn ontwikkeld om een optimale slaapervaring te garanderen, met aandacht voor ergonomie, ademend vermogen en temperatuurregulatie. Ze zijn hypoallergeen en vrij van dierlijke producten, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor iedereen, inclusief mensen met allergieën of gevoeligheden. Door de zorgvuldige selectie van materialen en geavanceerde ontwerpmethoden kunnen vegan matrassen voldoen aan de behoeften van diverse slapers.

 

Wat zijn bio circulaire matrassen en waarom zijn ze zo duurzaam?


Bio-circulaire matrassen van Bedaffair vertegenwoordigen een revolutionaire stap in duurzaam slapen, onderscheidend door hun milieuvriendelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In tegenstelling tot conventionele matrassen, die grotendeels bestaan uit schadelijke synthetische stoffen zoals schuim en plastic materialen afgeleid van aardolie, zijn bio-circulaire matrassen vervaardigd uit 100% natuurlijke materialen. Deze keuze voor natuurlijke materialen elimineert de afhankelijkheid van vervuilende oliederivaten en reduceert de uitstoot van microplastics, waardoor zowel het milieu als de biodiversiteit beschermd worden.

Elk onderdeel van het matras kan aan het einde van zijn levensduur gerecycled of hergebruikt worden, in tegenstelling tot de beperkte recycleerbaarheid van traditionele matrassen. Dit proces vermindert afval en stimuleert een gesloten kringloopsysteem.

De lange levensduur van tot wel 40 jaar, mogelijk gemaakt door hoogwaardige veersystemen en de reparatie, reconditionering, en herstoffering van niet-degeneratieve natuurlijke materialen, maakt deze matrassen niet alleen duurzamer, maar ook economisch voordeliger op lange termijn. Bedaffairs ethische benadering, lokale en ambachtelijke productie, en eerlijke prijs-kwaliteitverhouding versterken hun inzet voor een eerlijkere en duurzamere wereld, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) en onze B Corp certificering.

 

Kunnen jullie de matrassen op maat maken?


Ja! Bedaffair specialiseert zich in het op maat maken van matrassen, afgestemd op de persoonlijke afmetingen en comfortvoorkeuren van elke klant. In tegenstelling tot massaproductie, hanteren we een model zonder grote voorraden, met slechts een kleinschalige showroomvoorraad. Dit benadrukt onze toewijding aan kwaliteit en individualiteit.

Elk matras wordt vervaardigd door lokale ambachtslieden in Nederland of Duitsland, waardoor je een uniek product ontvangt dat specifiek voor jou is ontworpen. Dit proces waarborgt niet alleen een persoonlijke touch, maar ondersteunt ook de lokale economie en vermindert de ecologische voetafdruk.

 

Hoe lang gaan de matrassen mee?


Natuurlatex matrassen gaan ongeveer 15-20 jaar mee, pocketveer matrassen hebben zelfs een levensduur van 35 jaar of meer. Dit is aanzienlijk langer dan de gemiddelde levensduur van traditionele matrassen (10 jaar). Bovendien kunnen pocketveer matrassen volledig gerepareerd en aangepast worden om te voldoen aan veranderende behoeften, zoals een andere lichaamsbouw, wat ze een duurzame en kosteneffectieve optie maakt op lange termijn.

 

Hebben jullie ook hypoallergene / anti-allergie matrassen?


Ja, alle matrassen zijn hypoallergeen. Onze matrassen zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen die bekend staan om hun sterke ventilatiecapaciteiten, wat bijdraagt aan een schone en gezonde slaapomgeving. De afwezigheid van chemische en schadelijke stoffen in deze matrassen vermindert aanzienlijk de kans op allergische reacties. De natuurlijke samenstelling zorgt ervoor dat elk matras binnen het assortiment van Bedaffair hypoallergeen is, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen met allergieën of gevoeligheden.

 

Boxsprings


Zijn jullie boxsprings op maat gemaakt?


Ja, onze boxsprings zijn volledig op maat gemaakt naar de individuele wensen en behoeften van onze klanten. Elke boxspring wordt handgemaakt door lokale vakmensen in Nederland of Duitsland, waardoor we een perfecte ergonomische aanpassing aan jouw slaaphouding en lichaamsvorm kunnen garanderen. Klanten kunnen hun boxspring personaliseren, van de afmetingen tot aan de keuze van natuurlijke materialen, stofferingen, en houtsoorten, om zo een uniek en persoonlijk bed te creëren dat naadloos aansluit bij hun interieur en slaapvoorkeuren.

 

Waarom een boxspring van natuurlijke materialen?


Natuurlijke boxsprings van Bedaffair onderscheiden zich door het exclusieve gebruik van 100% natuurlijke, duurzaam geproduceerde materialen, vrij van metaal en schadelijke chemicaliën, in tegenstelling tot de synthetische materialen in traditionele boxsprings. 

Een boxspring van natuurlijke materialen biedt diverse voordelen. Deze materialen, zoals scheerwol, biologisch vlas, kameelhaar, paardenhaar, duurzaam hout, en biologisch katoen, zorgen voor een optimale temperatuurregulatie en ademend vermogen, wat resulteert in een comfortabele slaapomgeving die noch te warm noch te koud is. Daarnaast zijn deze materialen hypoallergeen en vrij van schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een gezondere slaapomgeving. Onze keuze voor duurzame materialen en productiemethoden reflecteert ook onze inzet voor milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid.

 

Hoe lang gaat een eco boxspring mee bij jullie?


Onze boxsprings zijn ontworpen voor duurzaamheid en kwaliteit, met een garantie van 25 jaar op veer- en constructiebreuk. De gemiddelde levensduur van onze eco boxspring is rond de 35+ jaar. Dankzij het gebruik van hoogwaardige, natuurlijke materialen en vakmanschap kunnen onze boxsprings een levensduur hebben die aanzienlijk langer is dan de gemiddelde boxspring (10-15 jaar).

Met de juiste zorg en onderhoud kunnen onze boxsprings je vele jaren van comfort en ondersteuning bieden, waardoor ze een duurzame investering zijn voor een gezonde en rustgevende nachtrust.

 

Waaruit bestaat een boxspring bij Bedaffair?


Natuurlijke boxsprings van Bedaffair zijn vervaardigd uit 100% natuurlijke materialen zoals hennep, bio scheerwol, bio vlas, kameelhaar, paardenhaar, duurzaam hout en biologisch katoen voorzien van duurzame keurmerken zoals GOTS en FSC.

 

Massief houten bedden


Wat is het verschil tussen massief hout en gefineerd of MDF?

 

Massief hout verwijst naar meubelstukken gemaakt uit één stuk hout, wat zorgt voor robuustheid en duurzaamheid. Ook zijn de massief houten bedden dus niet voorzien van chemische lijmen. Ze bestaan uit alleen puur en duurzaam hout. Handgemaakt door onze ambachtelijke bedden- en meubelmakers.

Dit in tegenstelling tot gefineerd hout, dat bestaat uit een dunne laag echt hout aangebracht op een kern van een minder duur materiaal, vaak MDF (Medium-Density Fiberboard) of ander samengesteld hout. Deze methoden zijn goedkoop, maar de gebruikte materialen, waaronder chemische lijmen, kunnen de luchtkwaliteit slecht beïnvloeden en zijn schadelijk voor je binnenklimaat.

Massief houten bedden, zoals die van Bedaffair, bieden niet alleen een langere levensduur en een natuurlijke uitstraling, maar vermijden ook het gebruik van schadelijke chemicaliën die vaak in de lijmen van gefineerd hout en MDF worden aangetroffen.

 

Maken jullie de houten bedden ook op maat?


Ja, bij Bedaffair vervaardigen we houten bedden op maat naar de wensen van onze klanten. Dit omvat aanpassingen in afmetingen, houtsoorten, en afwerkingen, waardoor elk bed uniek is en perfect past bij persoonlijke voorkeuren en slaapkamerstijlen.

Je personaliseert dus je eigen houten bed in 3 stappen: 1. Kies je design + afmeting, 2. Kies je houtsoort en 3. Kies de gewenste afwerking.

 

Hoe zijn de houten bedden duurzaam?


De duurzaamheid van onze houten bedden komt voort uit het gebruik van massief hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen en de productie in kleine ambachtelijke meubelmakerijen in Duitsland en Oostenrijk. Dit proces waarborgt niet alleen de kwaliteit en levensduur van de bedden, maar ondersteunt ook duurzame bosbouwpraktijken.

 

Welke houtsoorten bieden jullie aan voor de bedden?


Onze collectie omvat diverse houtsoorten zoals noten, beuken, kernbeuken, eiken, wild eiken, iep, esdoorn, en kersen. Elke houtsoort is zorgvuldig geselecteerd voor zijn unieke eigenschappen en duurzaamheid, afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

 

Hoe lang gaat een massief houten bed mee?


Een massief houten bed van Bedaffair kan, met het juiste onderhoud, een leven lang meegaan. De duurzaamheid en tijdloze ontwerpen van onze bedden zorgen ervoor dat ze generaties lang kunnen worden gebruikt, wat ze een waardevolle investering maakt.

 

Hoe onderhoud ik mijn massief houten bed?


Het onderhoud van een massief houten bed is relatief eenvoudig. Regelmatig afstoffen en het hout voeden met een geschikte natuurlijke houtolie helpt om het hout mooi en gezond te houden. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen om de natuurlijke afwerking te beschermen.

 

Matrastoppers & onderdekens FAQ


Wat voor toppers en onderdekens hebben jullie?


Bedaffair biedt een breed assortiment aan ecologische toppers en onderdekens, waaronder hennep, biologisch wollen, natuurlatex, paardenhaar, en biologisch katoenen varianten. Deze natuurlijke materialen zorgen voor een comfortabele, ademende laag die de slaapervaring verbetert en bijdraagt aan een duurzamere levensstijl.

 

Wat is het verschil tussen toppers en onderdekens?


Een matrastopper, ook bekend als een topmatras, is een extra laag comfort die bovenop het matras ligt om de ondersteuning en het comfort te verbeteren. Een onderdeken ligt tussen het matras en het laken en biedt extra warmte (zoals een wollen onderdeken) of verkoeling (zoals onze hennep onderdeken), en kan helpen de levensduur van het matras te verlengen.

 

Waarom zou je kiezen voor een topmatras?


Een topmatras voegt extra comfort en ondersteuning toe aan je matras, verbetert de vocht- en warmteregulatie en zorgt voor een ademende, ventilerende laag die bijdraagt aan een droge slaapomgeving. Het beschermt je bed tegen slijtage, verlengt de levensduur van je matras, en elimineert de hinderlijke middennaad bij twee aparte matrassen.

 

Kan ik een matrastopper of onderdeken op elk type matras gebruiken?


Ja, matrastoppers en onderdekens kunnen op vrijwel elk type matras gebruikt worden. Ze zijn ontworpen om universeel te passen en de slaapkwaliteit te verbeteren door extra comfort en bescherming te bieden, ongeacht het onderliggende matrastype.

Bonus tip: het is aan te raden om bij de pocketveer matrassen de bijbehorende paardenhaar toppers te gebruiken. Dit is echt een match made in heaven.

 

Kunnen matrastoppers helpen bij rugpijn?


Matrastoppers van Bedaffair, vooral die gemaakt van paardenhaar, bieden ondersteuning en drukverlichting op maat. Ze kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn. Ze vormen zich naar de contouren van het lichaam, waardoor spanning op de wervelkolom wordt verminderd en een gezondere slaaphouding wordt bevorderd.

Wel willen we benadrukken dat het nog effectiever is om het bed als 1 geheel te zien. Oftewel, de juiste topper op het juiste matras met de juiste lattenbodem kiezen kan al 80% schelen van al je slaapproblemen zoals rugpijn, stramme spieren of nekklachten.

 

Hoe beïnvloeden matrastoppers en onderdekens de temperatuurregulatie tijdens het slapen?


De natuurlijke materialen in Bedaffair's toppers en onderdekens, zoals hennep, biologisch scheerwol, natuurlatex, en paardenhaar, staan bekend om hun voortreffelijke temperatuurregulerende eigenschappen.

Ze helpen bij het handhaven van een comfortabele slaaptemperatuur door warmte in de wintervast te houden en overtollige warmte in de zomer af te voeren, wat zorgt voor een aangenaam slaapklimaat het hele jaar door.

 

Algemene service vragen


Kan ik slaap advies op maat krijgen bij jullie?


Zeker, bij Bedaffair staan onze deskundige beddenmakers en slaapexperts klaar om je eerlijk te adviseren over de beste slaapopties voor jouw behoeften. Je kunt proefliggen in onze showroom of online contact opnemen voor persoonlijk, vrijblijvend advies.

 

Neem contact op

 

Waarom zijn jullie B Corp?


Als B Corp voldoen we aan de hoogste normen van geverifieerde sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. We streven naar een positieve impact op onze klanten, werknemers, gemeenschap en het milieu, wat ons onderscheidt als een bedrijf dat niet alleen winst nastreeft.

 

Dit is B Corp

 

Waarom maken jullie alleen natuurlijke matrassen en bedden?


Wij kiezen voor natuurlijke matrassen en bedden omdat we geloven in de voordelen voor gezondheid en milieu. Natuurlijke materialen bieden superieure comfort, ventilatie en duurzaamheid zonder schadelijke chemicaliën, wat bijdraagt aan een gezondere slaapomgeving.

 

Bekijk onze impact

 

Waar is jullie showroom te vinden?


De ruime 800 m2 showroom is gevestigd aan de Cruquiusweg 27A, 2102 LS, in Heemstede (Zuid Haarlem).

Je bent van harte welkom om onze collectie te bekijken en te proefliggen van dinsdag t/m vrijdag van 10:00-17:30 uur en op zaterdag van 10:00-17:00 uur.

 

Maak een afspraak

 

Geven jullie ook garantie?


Ja, wij bieden een wettelijke garantieperiode van minimaal twee jaar, afhankelijk van het product. Bij de pocketveer matrassen en boxsprings bieden we zelfs een garantieperiode van 25 jaar op veer- en constructiebreuk.

 

Kan ik nog retourneren?


Je kunt online bestelde artikelen binnen 14 dagen na ontvangst retourneren, mits ze voorzien zijn van een ongeopende, originele verpakking en ongebruikt zijn. Hygiëneproducten, maatwerk en showroomproducten zijn uitgesloten van retour. Dit zijn dus bijvoorbeeld de hoofdkussens, dekbedden en alle op maat gemaakte matrassen, boxsprings en bedden.

 

Kunnen jullie producten helpen bij slaapproblemen zoals rugpijn of slapeloosheid?


Onze natuurlijke matrassen en bedden zijn ontworpen om comfort en ondersteuning op maat te bieden, wat kan helpen bij het verlichten van rugpijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Onze experts kunnen adviseren over de beste opties voor jouw specifieke slaapproblemen, lichaamsbouw en houding.

 

Neem contact op

 

Kan ik ook in delen of achteraf betalen? 

Bij Bedaffair kun je via Klarna in 3 delen of achteraf betalen. Ook accepteren we creditcards of iDeal.