De meest gestelde vragen over gerecycled dons en veren

Wat is gerecycled dons?

De duurzaamheid van gerecycled beddengoed

Gerecycled dons zijn dons en veren die een tweede leven krijgen. Bij Bedaffair is hergebruik en reparatie van natuurlijke materialen al jaren heel gewoon.

Voorheen werden donzen en veren dekbedden en kussens simpelweg verbrand of ze belandden op de vuilnisbelt. Met name natuurlijke materialen, hét materiaal dat je vindt bij Bedaffair, zijn bij uitstek geschikt voor hergebruik. Want deze materialen zijn bij hergebruik veilig en schoon. En bieden zelfs mogelijkheden om gebruikt te worden als organische meststof of als grondverbeteraar.

Dat is helaas anders bij synthetische materialen waar de ernstige nadelige gevolgen van microplastics uit polyester kleding, synthetische dekbedden of circulaire polyester matrassen, voor de mens, dieren en aarde steeds bekender worden.

Hoe wordt gerecycled dons verkregen?

Bedaffair is een van de vele inzamelpunten voor oude donzen dekbedden en hoofdkussens. Als onze tonnen helemaal gevuld zijn, worden deze opgehaald en naar de Nederlandse dons recycling fabriek gebracht.

Ook bij vele milieustraten en kringloopwinkels wordt de dekbedden en kussens ingezameld en opgehaald. Er is een zeer grote landelijke keten ontstaan van inzamelpunten van donzen en veren dekbedden en kussens.

Hoe wordt dons gerecycled?

Als de donzen dekbedden en kussens bij het donsrecycling bedrijf binnenkomen, worden zij eerst streng geselecteerd en beoordeelt of recycling mogelijk is. Vervolgens worden de dekbedden opgehangen en open gesneden.

Het dons en de veren vallen in een grote bak waar alles wordt verzameld. Vervolgens gaan alle donsjes en veertjes in een enorme wasmachine waar het enorm grondig wordt gereinigd. Via een buizenstelsel komen de donsjes en veertjes in een droogmachine dat zo groot is als een huis.

Als alle donsjes en veertjes volledig droog zijn worden ze verzameld in grote zakken. In het naaiatelier worden de zakken aangesloten op een soort stofzuiger, de stofzuiger blaast dan in elke cassette van de tijk de juiste hoeveelheid gerecycled dons. 

Dit gebeurt er met 'afgekeurd' dons

Ook afgekeurd dons en veren hebben een belangrijke bestemming! Dons en veren dat is afgekeurd voor hergebruik zullen nooit worden verbrand. Deze worden verpulverd tot 'verenmeel' dat gebruikt wordt als organische meststof in de tuin- en landbouw.

Dat is het mooie van natuurlijke materialen, vinden wij bij Bedaffair. Zelfs als 'afval' verrijken natuurlijke materialen de bodem en bevorderen daarmee bijvoorbeeld de biodiversiteit.

Is gerecycled dons van dezelfde kwaliteit als nieuw dons?

Bij gerecycled dons worden ganzen- en eendendons en veren gemengd. Het scheiden van dons en veren van ganzen en eenden is bij recycling onmogelijk.

De vulkracht (warmte isolatie) wordt mede bepaald door de 'vlok', oftewel de donsvlok. Die van ganzen is groter dan van eenden. Dat betekent dat van ganzendons een lichter dekbed gemaakt kan worden, dan van eendendons. Van eendendons is gewoon meer nodig om dezelfde warmte te geven als een ganzendons dekbed.

Bedaffair heeft een mix van hoge kwaliteit gerecycled dons laten samenstellen waardoor onze Circular Down dekbedden collectie heerlijk warm en aangenaam is.

Verkrijgbaar in een lente-herfst deel, een zomer deel of een 4-seizoenen. Zo zorgen wij voor een fantastische kwaliteit dekbed gevuld met gerecycled dons en heerlijk slaapcomfort voor iedereen en in ieder jaargetijde.

 

 Bekijk de gerecyclede dons dekbedden >> 

 

Hoe kan ik zien of het diervriendelijk dons is?

De Bedaffair dekbedden & kussens met dons zijn gecertificeerd en hebben het DOWNPASS-keurmerk. Dit keurmerk staat voor hoogwaardige kwaliteit en de garantie, dat het dons en de veren die als vulling worden gebruikt op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en afkomstig zijn uit streng gecontroleerde en traceerbare toeleveringsketens. Zelfs tijdens de COVID19-pandemie wordt de uitgebreide controle voortgezet. Bovendien wordt de kwaliteit van alle producten door onafhankelijke testinstanties bewaakt.

Het verschil met de zogenaamde 'verantwoorde' dons producten

Grote retail bedrijven met vele vestigingen hebben moeite om hun leveranciers nauwgezet te controleren. Veelal kopen deze bedrijven zo goedkoop mogelijk in voor een zo groot mogelijke winst, bijvoorbeeld in Azië. De dekbedden en kussens hebben dan geen keurmerk. Het DOWNPASS keurmerk op donzen dekbedden kussens is een waarborg dat het dons op verantwoorde wijze is verkregen.

 

 Lees hier over DOWNPASS >> 

 

Is gerecycled dons schoon en hygiënisch?

De gerecycled dons en veren vulling van de Bedaffair Circular Down dekbedden collectie blijkt enorm schoon te zijn. Elke nieuwe batch gerecycled dons en veren wordt streng getest in een laboratorium in Zwitserland.

Gerecycled dons voor de Bedaffair dekbedden worden, net als nieuw dons en veren, grondig gereinigd, gedroogd en gesteriliseerd. Hier is overigens ook een strenge Europese wetgeving voor. Uit het Zwitserse laboratoriumonderzoek blijkt dat gerecycled dons uit de Bedaffair collectie zeer schoon en zuiver is.

Wat is de levensduur van gerecycled dons?

Een gerecycled dons dekbed van Bedaffair gaat zeker 8-10 jaar mee. Enkel luchten (nooit in de volle zon) verlengt de levensduur. Veel wasbeurten (zeker met een chemisch wasmiddel) verkort de levensduur van een natuurlijk donzen en veren dekbed. Een wasbeurt tast de donsjes en veertjes aan, waardoor afname van de vulkracht merkbaar is. Het dekbed zal minder warmte kunnen vasthouden. Ook een dekbedovertrek beschermt het dekbed en helpt mee om het gerecycled dons dekbed een langere levensduur te geven.

Wil je meer weten informatie en tips over onderhoud van donzen dekbedden;  lees dan dit blog >> 

 

Kan ik mijn oude donzen kussen en dekbed bij Bedaffair inleveren voor recycling?

Jazeker. Bedaffair is voor de regio Haarlem een inzamelpunt voor alle oude donzen en veren kussens en dekbedden. We staan ook speciaal vermeld bij de 'Donsretour inzamelpunten', zodat wij zorgdragen dat jouw donzen dekbed of kussen een tweede leven krijgt. Let op! Uitsluitend bedoeld voor dekbedden en kussens gevuld met dons en/of veren. Versleten en kapotte dekbedden en kussens zijn toegestaan, wel dienen de dekbedden en kussens droog te zijn.

 

 Bekijk de gerecyclede dons dekbedden >>