Ons Bio Wol

Duurzaam dromen met bio schapenwol

Wollen beddengoed en stof is duurzaam in levensduur, omdat het een bijzonder sterke vezel is. Met een zelfreinigend vermogen. Scheerwol is ook een ecologisch, volledig natuurlijk materiaal. Het biologische scheerwol van Bedaffair is daarnaast kbT gecertificeerd, 100% schoon, liefdevol naar het dierenwelzijn en zelfs een circulair vezel. Maar wat voor effect heeft het op je slaap?

Voordelen van wol in een matras

 Bio scheerwol wordt veel gebruikt in onze matrassen. Dit heeft een belangrijke reden, wol voelt nooit snel klam of nat aan. Het heeft perfecte ventilerende kwaliteiten en laat het matras ademen. Dit zorgt er voor dat het jouw lichaamstemperatuur reguleert, waardoor je een stabiele en gezonde nachtrust ervaart. Ook is deze stabiliteit ideaal voor reumapatiënten. Schapenwol is elastisch, en vormbaar naar jouw slaaphouding, het is zowel waterafstotend, vuilafstotend én brandwerend. Schapenwol neutraliseert zelfs giftige stoffen zoals zoutzuur en zwavelzuur. Zo heeft wol absoluut een heilzame werking voor jouw slaap en word je weer vol energie wakker.

Wol zorgt voor de perfecte temperatuur in jouw slaapkamer

Scheerwol kan uit de omringende lucht tot ongeveer 35-40% vochtigheid opnemen, zonder nat aan te voelen. Dit zorgt voor de perfecte luchtvochtigheid en temperatuur voor jouw eigen slaapkamer. Maak samen met ons, jouw slaapnestje van wol en ervaar een heerlijk ademende atmosfeer. De vetilerende kwaliteiten van wol zijn zelfs zeker driemaal zoveel beter als katoen. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt.
 

Ontdek onze bio schapenwol slaapproducten:

 
 
 

De natuurlijke reiniging van wol

Wol heeft een tweezijdige structuur, die samenwerkt voor de perfecte hoeveelheid vochtigheid en een bijzonder zelfreinigingsproces. Het is dus heerlijk hygienisch materiaal om onder te slapen en bij weg te dromen. Het kan namelijk zelfs zichzelf van chemicaliën reinigen. Schapenwol absorbeert giftige chemicaliën:dit komt door de chemische en physische structuur van de wol vezel, die tal van chemicaliën kan absorberen of met diezelfde stoffen chemisch kan reageren.

Als voorbeeld nemen we zoutzuur. Wol bevat in zijn proteinen ca. 900 micromol/g anionisch functionele groepen, welke met protonen van mineraalzuren als zoutzuren of zwavelzuren chemisch reageren. Het gaat om een neutralisatie reactie. Met een simpel rekensommetje kun je makkelijk uitrekenen, dat 1 kg wol niet minder dan 100 g geconcentreerd zoutzuur door reactie in de vezel onschadelijk kan maken.

De Technische eigenschappen van schapenwol

Opbouw scheerwol vezel

Scheerwol bestaat uit aminozuren

Schapenwol of scheerwol is zoals alle dierlijke vezels een proteine- of eiwitvezel en zeer gecompliceert opgebouwd. Scheerwol bestaat hoofdzakelijk uit hoornstof, een eiwit dat beter bekend klinkt als keratine. Dit is ideaal voor een diepe en gezonde slaap, want keratine is elastisch en kan goed water opnemen. Wat zorgt ervoor dat je altijd soepeltjes en schoon onder de wol kan kruipen.

Nu gaan we wat meer de technische kant op, voor onze wol liefhebbers. Want het is en blijft een bijzonder vezel. Typerend voor de aminozuren van wol (eiwitten) is dat deze zowel zuur als basis tegelijk zijn (amfeterisch karakter), en daardoor een veelvoudige verbinding kunnen aangaan om een balans te kunnen behouden. Het neutraliseert zelfs giftige stoffen zoals zoutzuren en zwavelzuren. Ervaar dit balans zelf, en maak je eigen wollige nestje van je slaapkamer. De verschillende aminozuren van scheerwol rijgen aan elkaar en lijken op een kettingmolecuul, wat een peptide binding genoemd wordt. De peptiden ordenen zich tot een hoofdketting met diverse zij-kettingen en zijn door hun vorm, grootte en aantal van de zij-kettingen bepalend voor de eiwit soort en de eigenschappen van de vezel.

Scheerwol bestaat van buiten naar binnen uit vier lagen, De hoornachtige schubbelaag (cuticula), Een tussenmembraan (subcutis), Een schorslaag (cortex) en Het merg (medulla).  De schubbelaag of Cuticula van scheerwol bestaat uit meerdere schachten en dient als vezelbeschutting. De Cuticula heeft de eigenschap, alleen waterdamp door te laten. De schubbelaag is daarin hydrophob en laat het overtollig water afdruipen.

 

Vorige Hoe Onderhoud Ik Mijn Donzen Dekbed?
0 Comment(s)