Welk matras past bij mij?

Nieuw matras of boxspring uitkiezen?

Stel jezelf deze vragen

Een nieuw matras uitkiezen wordt vaak gezien als complex of lastig. Dat vinden we niet zo gek. Je bent ongeveer 25% van je dag in je bed te vinden, elke dag weer. Het is dus belangrijk dat je matras goed bij je lichaam en behoeftes past. Daarom hebben we onze beddenmaker gevraagd om enkele tips en belangrijke vragen voor bij het kiezen van je nieuwe boxspring of matras.

1. Wat is je slaaphouding: buikslaper, rugslaper of zijslaper?

De slaaphouding heeft invloed op welk soort matras het beste voor je is. Bijvoorbeeld: zijslapers hebben vaak een zachter matras nodig, terwijl rugslapers een medium tot stevig matras nodig hebben.

Dit komt doordat je ruggenwervel tijdens je slaap zo recht mogelijk moet blijven. Wanneer dit krom gaat liggen, ga je last krijgen van slaapklachten of fysieke pijn bij opstaan.

Een zijslaper heeft een zachter matras nodig omdat de heupen en de schouders weg moeten kunnen zakken. Waar een rugslaper al recht ligt, waarbij je juist niet moet wegzakken in een matras. Rugslapers hebben daarom een harder matras nodig. 

2. Heb je het 's nachts snel warm of koud?

Indien je vaak last hebt van een te warme of te koude nacht, kan het zijn dat je moet kijken naar temperatuurregulerende materialen. Schuimmatrassen of andere matrassen met synthetische materialen, zijn hierbij niet aan te raden.

Dit komt doordat synthetische materialen niet optimaal kunnen ventileren. Matrassen met natuurlijke materialen zijn juist van nature ventilerend. Dit komt door de luchtige vezel opbouw van de natuurlijke materialen.

3. Heb je last van rugpijn of andere lichamelijke klachten?

Mensen met rugklachten hebben vaak een matras nodig dat extra ondersteuning biedt, terwijl mensen met gevoelige drukpunten een matras nodig hebben dat extra drukverlichting biedt.

Het is belangrijk om na te gaan waar je bij je lichaam last hebt. Is het de schouder of rug bijvoorbeeld? Er zijn namelijk aanpassingen die je in een matras kan aanvragen, zoals extra ondersteuning in de schouderzone of rugzone. Is het je nek? Kijk dan ook of je hoofdkussen de juiste ondersteuning geeft in combinatie met het matras.

4. Slaap je alleen of met een partner?

Dit kan invloed hebben op de grootte van het matras dat je kiest. En wat de behoeftes zijn van je partner zijn tijdens hun slaap. Ga je voor 1 groot matras, of 2 aparte matrassen met allebei een ander ligcomfort?

Tip: 2 matrassen naast elkaar kun je laten verbinden door het te omringen met een hoogwaardige topper en een bijpassende houten bedframe.

 

Persoonlijk advies van Bedaffair experts

Krijg vrijblijvend contact met de beddenspecialisten, wij zorgen ervoor dat je direct contact krijgt met de makers van jouw matras op maat. Onze ambachtelijke beddenmakers staan voor je klaar achter de telefoon, de laptop of in de showroom. Wil je meer weten over hoe je een matras of boxspring kan uitkiezen wat goed bij jou past? E-mail, bel of kom langs in de showroom in Heemstede.

 

 Neem contact op