Alle verschillen tussen dons en veren dekbedden

Alles over dons en veren dekbedden

Ontdek de verschillen

Veel mensen slapen onder een donzen dekbed. Donzen dekbedden zijn heerlijk warm, bijzonder licht en vallen soepel om je heen.

Heb je het snel warm of snel koud in bed? Donzen dekbedden zijn in veel variaties verkrijgbaar; in 4-seizoenen dekbed, een zomer dekbed en een lente-herfst dekbed. Voor iedereen is een aangename warmteklasse verkrijgbaar.

Maar welk type dons of veren kies je? Eendendons, eendenveren of ganzendons en ganzenveren? In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen eendendons, ganzendons en eendenveren en ganzenveren. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken.

 Bekijk de hoogwaardige dekbedden > 

 

 

 

 

Het verschil tussen donzen en veren dekbedden

De isolatiewaarde

Er is een groot verschil tussen de isolatiewaarde van dons en veren. Dons heeft een hogere isolatiewaarde dan veren. Dat betekent dat een dons gevuld dekbed minder vulling nodig heeft om warmte te geven dan een dekbed gevuld met veren.

De kwaliteit van een dekbed heeft met name te maken met de verhouding tussen dons en veren.

Een dekbed dat meer dons dan veren bevat heeft een hogere isolatiewaarde, terwijl het lichter over je heen valt.

Het kwaliteitsverschil tussen ganzen- en eendendonzen dekbedden

Een gans is een groter dier dan een eend, dat betekent dat de gans een grotere dons vlok heeft dan een eend. Een grote donsvlok heeft meer isolatiewaarde dan een klein donsvlokje. Van een groot donsvlok is minder vulling in een dekbed nodig om je toch heerlijk warm te houden.

Ganzendons dekbedden zijn dus lichter en luchtiger dan een eendendons dekbed.

Een dekbed heeft een betere kwaliteit en gaat langer mee als deze is gevuld met een grote donsvlok. Een heel dik, rijkelijk gevuld dekbed is van mindere kwaliteit dan een minder gevuld dekbed welke is gevuld hoogwaardige grote ganzendons vlokken.

Het is echter niet altijd zo dat ganzendons beter is, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een mindere kwaliteit ganzendons.

  Lees hier meer over het onderhoud van een donzen dekbed > 

De geur van eendendons en ganzendonzen dekbedden

Dons en veren worden gereinigd volgens Europese richtlijnen. Een dekbed of kussen van dons is een natuurlijk product, maar kwaliteiten kunnen verschillen.

Een hoogwaardige kwaliteit eendendons of ganzendons dekbed heeft geen geur.

Toch kan een goedkoper dekbed gevuld met lagere kwaliteit eendendons een geur afgeven.

Bij Bedaffair worden de dons dekbedden op een kwalitatief hoogwaardige manier in Nederland geproduceerd. Dat maakt een groot verschil in de premiumkwaliteit van Bedaffairs dons dekbedden.

De verschillen in vochtopname van eenden en ganzendons

Iedere nacht verliezen we ongeveer 1,5 liter vocht. Dat betekent dat zowel matras, kussen als dekbed uit grondstoffen bestaan die tegen vocht en warmte kunnen.

Een dekbed dat vocht reguleert, is onderdeel van een ononderbroken en goede nachtrust. Dons reguleert vocht. En dat is eigenlijk best logisch. Voor de vogel is het prettig als deze weer snel droog is na een regenbui. Als het dons en de veren lang nat blijven, zou de vogel eerder ziek worden zijn klamme, natte dons en veren. De natuur heeft hier goed over nagedacht.

Goed om te weten: ganzendons absorbeert net wat beter dan eendendons. Dit heeft met een betere structuur van het dons te maken.

 

 Bekijk de hoogwaardige dekbedden > 

 

Kiezen voor donzen of veren hoofdkussens?

Dons en veren worden vaak in diverse hoofdkussens gebruikt. De hoeveelheid dons of juist veren bepaalt de stevigheid van het kussen. Een kussen met meer dons is zachter dan een kussen waar meer veren in zitten.

 Bekijk de hoogwaardige hoofdkussens >