De voordelen van hennep oftewel cannabis

De voordelen van hennep oftewel cannabisHennep in muesli of smoothie, in gezichtscreme en shampoo of in een t-shirt. En nu ook in matrassen, dekbedden en kussens. Is dit gebakken lucht of goed doordacht en stevig te onderbouwen? Voor Marjolein en Arend Vaders, pioniers van het 1e uur wat betreft bedden van natuurlijke materialen en eigenaren van de grootste ecologische woonwinkel van Nederland, is het duidelijk: cannabis oftewel hennep is de vezel van de toekomst.

Sinds 1994 pionieren en innoveren de eigenaren van Bedaffair met duurzame, natuurlijke materialen voor bedden, matrassen, dekbedden en kussens. Bij Bedaffair zijn we altijd bezig met de vraag: hoe wordt het natuurlijke materiaal verbouwd, hoe wordt het verwerkt, waar komt de grondstof vandaan, wat doet het voor mens, milieu en dier en welke positieve eigenschappen heeft het natuurlijke materiaal tijdens onze slaap? Daarom bestaat ons assortiment uitsluitend uit biologische, ecologische en duurzame natuurlijke producten voor de slaapkamer.

Dat is de reden dat Dormiente voor Bedaffair een Speciale Editie hennep matras heeft gemaakt. Exclusief bij Bedaffair verkrijgbaar. En dat is nog niet alles, Bedaffair zal binnenkort dekbedden en onderdekens onder eigen label lanceren.

Hennep in een korte uitleg

Een van de meest duurzame plantaardige vezel is: hennep. Wat hennep als plant en als vezel kan doen, en dan niet alleen voor ons maar ook voor het milieu, is ongekend uniek. Maak kennis met de vezel van de toekomst: hennep.

Hennep is 100% natuurlijk, plantaardig, 100% circulair (te recyclen, her te gebruiken en/of te composteren), CO2 neutraal en verantwoord. En niet alleen dat: hennep voelt heerlijk comfortabel aan. Het is zacht en voelt iets steviger dan katoen. Hennep reguleert vocht veel beter dan katoen, kapok of tencel en heeft een klimaatregulerend effect. Dat betekent dat het koel is bij warmte en aangenaam als het koud is.

Tijdens warme nachten of als je zweet (en zweten doen we allemaal ’s nachts), dan reguleert het materiaal het microklimaat tussen je hennep matras, dekbed of dekbedovertrek. En dat zorgt voor een heerlijke aangename en droog bedklimaat. Zodat je elke morgen fris en uitgerust op kan staan.

Naast dat het een bewuste, duurzame keuze is, beschikt hennep ook nog over een aantal opmerkelijke en fijne eigenschappen. De meest wonderlijke eigenschap van hennep is dat het een natuurlijk afweersysteem heeft tegen bacteriën en schimmels. Zelfs als het langdurig nat is. Een matras, dekbed of kussen van hennep blijft dus altijd fris en schoon. Anders dan bij katoen en zeker bij synthetische dekbedden, kussens en matrassen waar bacteriën en schimmels maanden tot jaren kunnen overleven.

Tijdelijk de 2e Matras voor de halve prijs: Bekijk direct de actie van de Special Edition hennep matras >

Dormiente - Bedaffair Special Edition hennep matras

De meest duurzame en sterkste plantaardige vezel ter wereld

Hennep wordt beschouwd als een van de meest duurzame vezels ter wereld. Hennep groeit zonder nare chemicaliën, met weinig water en gaat tijdens de groei bodemerosie tegen. Sterker nog: de teelt van hennep draagt bij aan verbetering van de grondstructuur. Deze bijzondere eigenschappen van hennep dragen bij aan duurzaamheid van de teelt en bevordering van biologische landbouw.

Bovendien groeit de hennep die Bedaffair gebruikt in Europa, bijvoorbeeld in Noord Frankrijk, België en Nederland. Hennep hoeft dus niet de halve wereld over te reizen, zoals katoen, kapok of tencel dat doet. En dat scheelt aanzienlijk veel CO2 uitstoot en milieuvervuiling.

Cannabis past perfect in het duurzaam slaap concept: tijdens uw slaap het milieu beschermen en de opwarming van de aarde tegengaan.

Duurzaam alternatief voor (biologisch) katoen

De hennep vezel is minstens net zo oud en lang in gebruik als de katoen vezel. Maar in de loop de tijd vervangen voor het ‘witte goud’. Dit kwam doordat hennep arbeidsintensiever is om te verwerken. In onze huidige tijd is de technologie om hennep te verwerken verbeterd en ontwikkeld.

Hennep groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen, zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder herbiciden. Hennep is dus altijd vrij van pesticiden, insecticiden en groeit, razendsnel, zónder kunstmatige meststoffen.

Dormiente hennep dekbed                 Dormiente hennep kussen

Hennep versus katoen

Katoen is goed, zonder twijfel, maar alleen duurzaam in de biologische landbouw. En het is duidelijk dat de markt moeite heeft om over te schakelen naar biologisch. Dit is te zien aan het lage aandeel biologisch katoen in de markt.
Bij de teelt van niet-biologisch katoen wordt wereldwijd 25% van alle pesticiden gebruikt. Een dramatisch negatieve impact op oppervlaktewater, de aarde en bodem en de gezondheid van de katoenboeren en de vaak jonge katoenplukkers.

Voor de productie van 1 kilo hennep vezel is de helft minder water nodig dan voor 1 kilo katoen vezel. De hennep plant geeft 250% meer vezels per m2 dan katoen. En last but not least hennep neemt tijdens de groei méér CO2 op dan dat de plant uitstoot. Bij Bedaffair worden we van deze eigenschappen heel blij!

Kortom hennep heeft niet alleen een zeer hoge ecologische waarde, het gaat ook erg lang mee, waardoor cannabis of hennep een driedubbel zo duurzame keuze is. Ben je dus op zoek naar een diervrij, vochtregulerend, hypoallergeen en ecologisch verrijkend product?
Bekijk dan het hennep aanbod van Bedaffair.
- Matras >
- Kussen >
- Dekbedden >
-
 Matrasbeschermer, onderdeken >

Wij beschikken nu nog over een select aantal producten maar zijn hard bezig om onze collectie bestaande uit hennep producten uit te breiden.

Meer over hennep

De hennep plant is door haar sterke vezel al eeuwenlang een belangrijke grondstof geweest.
Zo werden de zeilen en touwen van de VOC schepen van hennep gemaakt. De zeilen weerstonden de stormen en waren goed te repareren. Bovendien is hennep, als enige plantaardige vezel, prima bestand tegen zout water en zilte lucht.

Tegenwoordig zien we hennep terug in de textiel, papier en bouw sectoren. Maar ook in de auto industrie. Zo gebruikt BMW al vele jaren hennep in de binnen panelen van auto deuren.

Als voedsel is hennep ook interessant. Het is bewezen dat hennep zaden alle essentiële vetzuren bevatten. Wist je dat hennep zaad, als enige voedingsmiddel, gamma-linoleenzuur bevat? Dit wordt alleen nog maar in moedermelk gevonden!

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking