Schapenwol en zijn reinigingskracht

Wol en zijn reinigingskrachtDe reinigings kracht van schapenwol

Wol is een prachtig materiaal. Wol is duurzaam omdat het bijzonder sterk is. Wol is een ecologische grondstof. Biologische wol, wol waar Bedaffair voor kiest, is 100% schoon en diervriendelijk. Bedaffair is lekker slapen voor een mooiere toekomst. Bij ons betekent goed voor jezelf zorgen ook meteen goed voor je omgeving zorgen. Want aan onze bedden, matrassen en andere slaapproducten zit geen chemisch luchtje. Wij vinden dat het anders kan en moet. Daarom kiezen wij onder andere voor wol. Biologische wol, één van de meest verrassende, prachtige, natuurlijke materialen.

Wol is niet alleen warm en aangenaam, het neutraliseert zuren en gifstoffen

Eerder schreven we al over de bijzondere en gezonde eigenschappen van paardenhaar in matrassen. Ook schapenwol is een niet te evenaren natuurlijke grondstof. Hier schreef ik al eerder over de opbouw van wol en de eigenschappen van schapenwol. De eigenschappen van schapenwol gaan vèèl verder dan brandwerendheid, elasticiteit en behouden van een consistente warmte. Wol kan gevaarlijke zuren (denk aan zure regen, zoutzuur) en gifstoffen die de gezondheid schade toebrengen neutraliseren en absorberen. Hoe bijzonder is dat!

Wol en zijn mechanische zelfreiniging

De Cortex van schapenwol is bilateraal (tweezijdig). Het bestaat uit de chemisch resistente paracortex en de weinig resistente orthocortex. Para- en orthocortex zijn als lianen in elkaar gekringeld en verhouden zich onderscheidend tegenover vochtigheid. De parastructuur van de vezel neemt twee procent vochtigheid minder op als de orthostructuur. Als men nu de vochtigheid van de wol vezel ziet, quilt deze sterker als de andere, en omdat beide cortex vezels sterk met elkaar verbonden zijn, zit er beweging in de haarvezel. Hierdoor komt een mechanische zelfreiniging proces tot stand.

Wol absorbeert giftige stoffen en neutraliseert deze

Het meest verrassende van wol is dat het chemicaliën kan reinigen. Schapenwol absorbeert giftige chemicaliën: het is de complexe chemische en physische structuur van de wol vezel, die tal van chemicaliën kan absorberen of met diezelfde stoffen chemisch kan reageren. Als voorbeeld nemen we zoutzuur. Wol bevat in zijn proteinen ca. 900 micromol/g anionisch functionele groepen, welke met protonen van mineraalzuren als zoutzuren of zwavelzuren chemisch reageren.
Het gaat om een neutralisatie reactie. Met een simpel rekensommetje kun je makkelijk uitrekenen, dat 1 kg wol niet minder dan 100 g geconcentreerd zoutzuur door reactie in de vezel onschadelijk kan maken.

Profiteer van een gezond slaapklimaat met wolWol matrassen verbetert het slaapklimaat

Zwakke en middelsterke zuren worden door een ander mechanisme van wol proteïnen gebonden en wel door middel van waterstofbruggen. Tegelijkertijd worden ook de watermoleculen bij de opname van waterdamp door wol gebonden.
Zwaveldioxide, een bestanddeel van zure regen, wordt in de wol proteïnen gebonden en reageert chemisch met de disulfide groepen de in wol rijkelijk voorkomende cystines.
Dit is bijvoorbeeld de reden, waarom wollen tapijten en biologische schapenwol in matrassen het leefklimaat èn slaapklimaat verbeteren. Wol in matrassen en in tapijten zorgt ervoor dat de zwaveldioxide in onze woonruimten door absorptie en chemische reaktie onschadelijk wordt gemaakt.

- Bekijk de volledige collectie matrassen >

Wol reageert niet alleen met fenolen (een sterke physiologische gifstof), maar ook met toxische componenten (bijv. in sigarettenrook) en diverse kankerverwekkende verbindingen.
Het is al lang bekend, dat wol met formaldehyde, acroleïne en crotonaldehyde reageert (ook onder andere in sigarettenrook terug te vinden).
(M. Lipson, I.M. Morgan en R.M. Hoskinson in Applied Polymer Symposium No. 18. blz. 681 uit 1971)

Verder reageert wol tegenover giftige metaalverbindingen zoals kwikzilver en lood. De reactievaardigheid geldt zowel voor radioaktief kobalt- en uranium-zouten.
Wol kan onder andere tot wel 30 % van zijn gewicht aan kwikzilver uit verzadigde gewassen opnemen.
(M. S. Masri und M. Friedman, Journal of Applied Polymer Science Vol 18, blz. 2367 uit 1974)

Collectie biologisch wollen producten

Collectie en verkrijgbaarheid

Wol wordt verwerkt in matrassen, toppers en diverse beddengoed producten. Denk dan aan dekbedden, kussens en matrassen of matrastopper. Op Bedaffair.nl vind je een uitgebreid assortiment schapenwol slaapartikelen. Via het navigatiemenu surf je eenvoudig door de website en kun je de collectie bekijken, samenstellen en uiteindelijk ook jouw perfecte wol product bestellen.

- Bekijk hier de biologisch wollen dekbedden >
- Bekijk hier de biologisch wollen kussens >
- Bekijk hier alle biologisch wollen toppers / onderdekens >

Een menging van biologische wol en turf, wat zijn daar de voordelen van?

Turf heeft zeer bijzondere eigenschappen. Door het gehalte aan kiezelzuur en bruin-gekleurde huminstoffen, een donkere koolstof, kunnen turfvezels korte golvige, energierijke straling zoals UV-licht, electrosmog en radio-actieve straling omzetten in, niet schadelijke, lange golf warmtestraling.

- Lees meer over turf >

 

Hebt u een vraag of wilt u persoonlijk slaapadvies? Laat u dan informeren door onze slaapadviseurs, tevens voormalig ambachtelijk beddenmaker. U kunt Bedaffair dagelijks telefonisch bereiken via telefoonnummer 020 - 3031179 of per e-mail via info@bedaffair.nl. U kunt ook terecht in onze Bedaffair winkel. Van dinsdag tot en met zondag geopend te Amsterdam IJburg om al uw vragen te beantwoorden.

Opmerkingen

    Er zijn nog geen reacties onder dit bericht.

Verwerken Opmerking